Zašto ZHK može pomjeriti ograničenje kretanja sa 21 na 23 sata, a ostali kantoni ne mogu?

policijski sat sarajevo 696x380 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ograničenje kretanja u Zapadnohercegovačkom kantonu od jučer je skraćeno, te je odlukom Štaba civilne zaštite ZHK pomjereno sa 21 na 23 sata do pet sati ujutro.

U ostalim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje je na snazi ograničenje kretanja od 21 sat. Kako nam je pojašnjeno iz Federalnog ministarstva zdravstva, kantoni nemaju pravo ublažavati mjere koje je donio Krizni štab FBiH, već ih samo mogu pooštriti. Međutim, ZHK je izuzetak u ovom slučaju.

– Kantoni ne mogu popuštati mjere koje je potvrdila Vlada FBiH. ZHK je jedini kanton koji je uveo stanje prirodne nesreće i oni preuzimaju potpunu odgovornost u tom dijelu, dakle mogu popuštati mjere. Ostali kantoni to ne smiju raditi – kazali su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Vlada FBiH je u prošli četvrtak odlučila da sljedećih sedam dana na snazi ostaje ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije u vremenu od 21 sat uvečer do pet sati ujutro narednog dana.

Vlada je, kako je ranije saopćeno, na sjednici u Sarajevu usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19, u tom bh. entitetu, s predloženim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Prema odluci Vlade na snazi ostaje i naredba vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U informaciji koju je prošle sedmice usvojila Federalna vlada se između ostalog konstatuje da je, iako se primijeti blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u FBiH veoma ozbiljna i pogoršava se iz dana u dan, uz tendenciju daljnjeg pogoršanja, te zahtijeva adekvatno djelovanje.