Portal 072info

Zastrašujuće prognoze: Koliko će evropski klubovi izgubiti zbog pandemije

873x400 61 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Evropski nogometni klubovi očekuju da će tokom ove i iduće godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa, tvrdi Evropsko udruženje klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procjenjuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, a 2,4 milijarde eura će iznositi gubitak u sezoni 2020./2021., s tim da u studiji nisu uključene zarade od prijelaza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Rezultati pokazuju da je finansijski utjecaj koronavuirusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet, kazao je izvršni direktor ECA-e Čarli maršal (Charley Marshall).

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova. U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujući i pet najbogatijih – Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 miliona eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti tri puta veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledatelja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, predviđa se i veliki pad plaća samih igrača, a predstojeći prijelazni rok pružit će pravu sliku koliko je nogomet pogođen pandemijom.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ovo su mjere kojih se trebaju pridržavati oni koji su preležali koronavirus

072info.com

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Bh. zdravstveni sistem nije spreman da drži pod kontrolom koronavirus

072info.com

Od početka pandemije korona virusa u BiH, oporavilo se preko 8 hiljada osoba

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME