Portal 072info

Zastrašujući podaci – Iz BiH šalju žene i djecu na prisilni rad u Azerbajdžan

Amerikanci tvrde kako je BiH polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su žrtve trgovine ljudima.

Azerbajdžan, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Austrija samo su neke od država u kojima žene i djevojke s prostora BiH završavaju kao žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada u građevinarstvu i drugim sektorima, piše Večernji list BiH.

Ova zabrinjavajuća informacija nije plod novinarske mašte, već rezultat istraživanja raznih sigurnosnih službi, a koju je objavilo Veleposlanstvo SAD-a u svom najnovijem izvješću pod nazivom Izvješće o trgovini ljudima u BiH 2015. Podatak da se žene i djevojke šalju na prisilni rad kako bi u spomenutim državama radile na građevinskim objektima ni jedna institucija bh. vlasti nije objavila u javnosti prije Amerikanaca.

Pozivajući se na obavještajne podatke, Amerikanci tvrde kako je BiH polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnoga rada. Žene i djevojke iz BiH, stoji dalje u njihovu izvješću, u zemlji su žrtve seksualnog iskorištavanja u privatnim stanovima, motelima i na benzinskim crpkama. Imaju saznanja kako su žene i djevojke iz europskih zemalja žrtve seksualne trgovine unutar zemlje. Navode kako korupcija u policiji stvara okruženje koje pogoduje izvršenju određenih kaznenih djela koja se dovode u vezu s trgovinom ljudima.

Promatrači su izvijestili kako lokalna policija u nekim slučajevima prihvaća mito ili seksualne usluge u zamjenu za obavješćivanje vlasnika bordela i noćnih klubova o planiranim policijskim akcijama, dok neki drugi pripadnici rade u objektima gdje se odvija prisilna prostitucija , piše u izvješću. Pozivaju se na podatke iz 2009. godine kada je Tužiteljstvo BiH podiglo do sada najveću optužnicu za kazneno djelo trgovine ljudima protiv 13 državljana BiH, kojom se terete za vrbovanje 672 osobe na prisilni rad u Azerbajdžanu. Međutim, nastojanja policije na nižim razinama su smanjena. Nadležna tijela su utrostručila broj identificiranih žrtava, ali su i priznala potrebu za intenzivnijim nastojanjima kako bi identificirala žrtve prisilnog prosjačenja i radnog iskorištavanja. Vlasti su počele provoditi obuku za inspektore rada na temu borbe protiv trgovine ljudima i uključile su ih u regionalne mreže nadzora i referalnih mehanizama, piše Večernji list BiH.

Amerikanci sugeriraju kako u FBiH nisu donesene izmjene Kaznenog zakona kojim bi se zabranili svi oblici trgovine ljudima u skladu s državnim zakonskim odredbama i međunarodnim pravom, čime se onemogućava zemlji kazneno procesuirati djela trgovine ljudima. Najveća prisutnost trgovine ljudima zabilježena je kod romske populacije zbog čega se traži uključivanje i predstavnika Roma u preventivne akcije koje bi iskorijenile ovu pojavu. Spomenimo da su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias i šef Ureda međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco sudjelovali na regionalnoj konferenciji posvećenoj projektu jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu. Istaknuli su značaj regionalne suradnje u ovom području.

Ministar Mektić je kazao kako trgovina ljudima zahtijeva sveobuhvatan i usklađen odgovor svih struktura i razina vlasti te koordinaciju i suradnju svih sudionika uključenih u sprečavanje trgovine ljudima.

Podijelite članak