Zastupnici Skupštine ZDK nisu podržali Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK, zatražena smjena glavne tužiteljice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U nastavku sedme sjednice zastupnici Skupštine ZDK danas nisu prihvatili Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu u predloženom tekstu, glasavši sa 13 glasova „ZA“, dva „Protiv“ i 15 „SUZDRŽANIH“.

Vidno razočaran ovom odlukom Kantonalne skupštine, zamjenik glavne tužiteljice ZDK Redžo Delić je kazao da bez obzira na ovu odluku, Tužilaštvo ZDK nastavlja dalje raditi, te da svaka stranka može doći u Tužilaštvo ZDK,  iznijeti problem i tražiti rješenje, ali da ne mogu udovoljavati strankama po njihovim zahtjevima.

“Mogu reći da sam na neki način razočaran, s obzirom na to da je Izvještaj prošao Zakonodavno-pravnu komisiju SZDK bez ikakvih primjedbi. Iz diskusija, koje ste mogli čuti i vidjeti, suštinski nije bilo primjedbi na Izvještaj. Radilo se o primjedbama na pojedinačne predmete, što ne bih želio ni tada, a ni sada komentarisati. Mi nastavljamo dalje raditi, a SZDK zna svoje obaveze. Prema tome neka se ravna”, kazao je Delić, naglasivši da je Izvještaj rađen po nomenklaturi VSTV-a i dostavljen VSTV-u, koji također nije imao primjedbi.

Potaknuta i samim neusvajanjem ovoga Izvještaja zastupnica Sanja Renić (BHI-KF) je zastupničkom inicijativom danas zatražila smjenu glavne tužiteljice ZDK u svom obrazloženju kazavši da će inicijativa biti upućena na preispitivanje i VSTV-u.

„Ja sam u prethodnom mandatu podnijela nekoliko krivičnih prijava koje su bile jasne, a poslije su se dokazale i u internom izvještaju Kantonalne revizije koje su potvrdile sve moje navode u podnošenju krivične prijave protiv Vlade ZDK i tadašnjeg ministra  privrede ZDK Zlatka Jelića. Tada je bilo jasno da nisu ispitani krucijalni svjedoci . Među ustalim navela sam i hapšenje gradonačelnika Zenice“, kazala je izmeđuostalog Renić.

Među tačkama koje su izazvale najviše polemike među zastupnicima je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK u skračenom postupku, čiji je predlagač bila zastupnica Amela Granić (BHI-KF). Kazavši da će Predloženi Zakon u tački koja se odnosi na izbor policijskog komesara Uprave policije MUP-a ZDK  biti samo vraćen u prvobitni oblik, te da je prije izmjene bio predmetom utjecaja politike na policijske strukture.  Ipak, Prijedlog ovoga Zakona je dobio potrebnu većinu zastupnika koji su glasali sa 19 glasova ZA, dva PROTIV I 10 SUZDRŽANIH.

Donošenju Izmjene pomenutog Zakona najviše se usprotivila opozicija u Skupštini ZDK, pa je zastupnica Selvedina Sarajlić izrazila i sumnju u kršenje propisa pri njegovom donošenju, a Mirnes Bašić kazao da će pokrenuti pravne procedure o ustavnosti donošenja ovoga Zakona.

„Određene izmjene me zabrinjavaju, pogotovu kada je u pitanju retroaktivna primjena Zakona. Kao pravnik u svojoj praksi nisam naišao da pravno nešto može važiti retroaktivno“, kazao je zastupnik Bašić.

Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje ZDK za 2022. godinu, danas nije usvojen, a u nastavku sjednice su  razmatrani i  izvještaji o poslovanju javnih ustanova za prošlu godinu  Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona,  „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona za 2022. Godinu, „Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona“, te izvještaj  o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za period januar-decembar 2022. Nijedan od navedenih izvještaja na kraju nije usvojen od strane Skupštine.

Zenicainfo/M.H.