5E21C853 3652 4A8F 8F6E 1526A96F4A8D
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 16, 2021 @ 13:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Neprikladno ponašanje političara sve je prisutnije u Bosni i Hercegovini, a kada nestane argumenata uglavnom počinju vrijeđanja na ličnoj osnovi. Jedan takav primjer dolazi iz Brčkog gdje se u vrhuncu političke rasprave nije marilo za izgovorene riječi, piše klix.ba.

Naime, tokom posljednje sjednice Skupštine Brčko distrikta zastupnik Abdulah Iljazović, koji je mandat dobio kao kandidat stranke Narod i pravda, koju je napustio početkom ovog mjeseca, iznosio je kritike na račun gradonačelnika Eseda Kadrića iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Kritike su vezane za Kadrićevu odluku da putem specijalne pogodbe dodijeli dio javne imovine privatnoj firmi Hezz Aluminijum iz Tuzle, koja, prema Iljazovićevim tvrdnjama, ima prihod od nula konvertibilnih maraka, osnivački kapital od hiljadu maraka i tri bankovna računa na kojima nema novca.

Kadrić na Iljazovićeve riječi nije ostao imun, odgovorivši mu, da je riječ o kompaniji koja planira investirati minimalno 20 miliona KM, a cifra bi se za pet ili osam godina mogla popeti i na 100 miliona maraka. Navodeći da kompaniji nije dato ništa po povoljnijim uslovima u odnosu na ostale privredne subjekte, Kadrić je istaknuo da Brčko ima mogućnost zaštite svoje imovine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Danas pričate o mladima i njihovom zadržavanju u ovom gradu, a ne želite da ulažemo u nova radna mjesta? Ali, bespotrebno je da ja s vama vodim polemiku”, kazao je Kadrić donedavnom odborniku Naroda i pravde.

Iljazović je nakon toga zatražio repliku koja mu je dozvoljena, a sarkastičnim smijehom pokušao je omalovažiti Kadrićevu sposobnost kreiranja ambijenta za nova radna mjesta.

I upravo u tom trenutku došlo je do kulminacije rasprave koja je završena neprikladnim riječima. Uz izostanak argumenata za dalju konstruktivnu raspravu Iljazović je Kadrića nazvao “seljačićem iz Maoče”, a prvi čovjek Brčkog nije ostao dužan, kazavši mu da je “gilipter” i “đubre jedno bezobrazno”.

Ovakvo ophođenje u skupštinskim klupama pokazalo je izostanak političkog profesionalizma, odnosno pojavu koja u bh. političkim redovima, nažalost, postaje svakodnevnica.

LIDER