ZATRAŽENA SMJENA: Direktor Efendić pokazao neviđenu bahatost, svi ogorčeni

Kemal Efendić
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najnoviji primjer bahatosti Kemala Efendića, nesavjesnog direktora Javne ustanove “Dom za stara lica” u Zenici, čijom je greškom propalo oko 3,5 tone doniranog kurbanskog mesa, bio je vidljiv na posljednjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća Zenica.

Podsjetimo, protiv ovog direktora u toku je postupak na sudu u Zenici jer se njegovom greškom ucrvalo kurbansko meso koje je on lično kasnije prevozio u kombiju i zatrpavao. Osim toga, javnost je ostala šokirana da je to kurbansko meso, najprije, kao svršenik medrese, skladištio sa svinjskim. Svako iole normalan, sa minimumom morala, davno bi podnio ostavku na mjesto direktora, međutim, Efendić to još nikada nije učinio. Draža mu je, očigledno, direktorska fotelja nego obraz i činjenica da je nanio nesagledive, trajne, štete po ovu ustanovu.

Tako se i na posljednjoj sjednici vijeća, kada se raspravljalo o izvještaju ovog preduzeća, Efendić nije nimalo postidio, naprotiv, ponašao se krajnje bahato i neprofesionalno dokazujući tako još jednom svoju prepotentnost.

Govoreći, bez imalo stida, o neviđenoj aferi koja je potresala ovu ustanovu, Efendić se ponašao i vodio dijalog kao da je na pijaci, a često je dobacivao i sa mjesta. Činio je to u onim trenucima kada su ga vijećnici deklasirali argumentima s govornice.

-Ja sam volja građana. Nemojte nas dovoditi u situaciju da smo mi kao mala djeca, da vi govorite a mi moramo šutiti. Sa mnom taj film nećete gledati – kazao je Efendić, referirajući se na izlaganje Malika Ejubovića (SDA).

Na neprimjerenu komunikaciju i djalog bahatog Efendića reagirao je i Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica.

-Direktore, pričali ste o činjenicama, a ja sam danas vidio jednu činjenicu – da je neprimjeren vaš način komunikacije prema kolegi Ejuboviću. Neću reći da je bahat, ali nije primjeren jednom direktoru da na ovakav način komunicira sa predstavnikom osnivača javne ustanove. Ako se ovako ponašate prema vijećnicima koji su iznad vas, kako se ponašate prema uposlenicima vaše ustanove? Ja se nadam da se ne ponašate tako? Mislio sam podržati ovaj izvještaj, međutim, sada sam u velikoj nedoumici – kazao je Babajić, dodajući da ima ekskluzivne informacije u vezi sa ustanovom kojom rukovodi Efendić, a koje nimalo nisu pohvalne za direktora.

Efendić nije ostao dužan ni Babajiću, smatrajući da njegovo obraćanje nije bilo bahato. Potom se prisutnima obratila i Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, pozivajući da se vijeće vrati u okvire normalnog komuniciranja.

-Ovo je demokratska država i vijećnici imaju prava da postavljaju pitanja. Direktora ću pozvati da se vrati u svoje okvire i odgovara na pitanja. Ličnu komunikaciju vodite izvan ove ustanove. Kao resorna služba, molimo, vratite se u okvire, vijećnici neka postavljaju pitanja što imaju pravo, a direktor neka odgovara na pitanja – kazala je Mujkanović, komentirajući način na koji je Efendić vodio dijalog sa vijećnicima.

Vijećnik Šerif Patković se, također, obratio nakon ovog nezapamćenog načina vođenja dijaloga od strane direktora jedne ustanove.

-Na čudan način ljudi otkrivaju lica. Izašao sam da kažem da je izlaganje direktora doprinijelo da neću podržati njegov izvještaj. Dakle, zbog načina njegove komunikacije. Odnos i komunikacija direktora doprinijela je tome da ja ne mogu podržati da je to dostojanstvo i dignitet jedne ustanove. Ne samo da ću biti protiv izvještaja, nego da ću tražiti od gradonačelnika da kroz procedure budete smijenjeni – rekao je Patković.

Efendić ni na ovo izlaganje, također, nije ostao dužan, pa se ponovo uhvatio govornice, pokušavajući se pravdati, međutim, to mu i nije pošlo za rukom.

Ovaj debakl Efendića, koji se ponašao kao da on rukovodi vijećem, samo je najbolji pokazatelj njegove nemoći i prepotentnosti s obzirom na to da su ga kritizirali svi, od vijećnika do resorne službe. To je, možda, i najbolja uvertira za debakl koji ga očekuje nakon presude zeničkog suda za neviđenu sramotu i finansijsku štetu koju je nanio ustanovi kojom rukovodi.