Zatražena smjena zastupnice Naše stranke zbog stavova o ezanu

Zatražena smjena zastupnice Naše stranke zbog stavova o ezanu

Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Kenela Zuko je u ime Kluba te stranke zatražila podnošenje ostavke ili smjenu zastupnice Naše stranke Milomirke Melank sa mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, saopćeno je iz SDA.

Kao razlog tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se “šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima”.

“Sloboda vjere jedno je od temeljnih ljudskih prava garantirano nizom međunarodnih i domaćih pravnih akata najvišeg reda, uključujući i Ustav BiH i Ustav FBiH, i kao takva ni na koji način ne smije biti dovedena u pitanje. Stavovi zastupnice Milomirke Melank, izrečeni povodom oglašavanja ezana kao tradicionalnog muslimanskog poziva za molitvu, su šovinističkog, islamofobnog i ksenofobnog karaktera, te su direktno protivni Ustavu BiH i Ustavu FBiH, kao i nizu međunarodnih i domaćih pravnih akata u smislu prava na slobodu vjere kao temeljnog ljudskog prava”, navodi se u zahtjevu kojeg potpisuje Zuko.

Stavovi kojima se osporava poziv muslimanima na molitvu su, smatra Zuko, u suprotnosti sa multikulturalnošću i suživotom kao temeljnim vrijednostima bosanskohercegovačkog društva. Te vrijednosti se, dodaje se u zahtjevu, stavovima Milank brutalno destruiraju.

“Zato smatramo da je zastupnica Milomirka Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, tim prije što njeni stavovi predstavljaju direktni čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima koje bi se trebale promovirati, posebno kroz djelatnost obrazovanja i kulture. Zato je tražena ostavka ili smjena zastupnice Milomirke Melank nužna etička gesta, pri čemu naglašavamo da bi SDA na isti način reagirala i da je u pitanju atak na vjerske simbole i vrijednosti bilo koje druge religijske zajednice u BiH, čiju zaštitu također smatramo svojom dužnošću te čime štitimo BiH kao multireligijsko i višenacionalno, pluralno društvo”, zaključuje se u zahtjevu.

Zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kazala je za Politički.ba da sporna izjava: “Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno? Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?” nije njena, nego je to tuđi stav.

“To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH.

Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti.

Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”, napisala je Melank, prenosi Politički.ba.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica