1635870827 vozila 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 16, 2021 @ 13:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas zatražila da se pripremi odluka o nepriznavanju tehničkog pregleda vozila, koji je napravljen izvan Federacije Bosne i Hercegovine, a sve do implementacije usaglašenog pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

Kako su saopćili iz entitetske vlade, zadužili su Ministarstvo prometa i komunikacija da donese ovakvu odluku. To je učinjeno nakon što je usvojena informacija resornog ministarstva o poduzetim aktivnostima po ovom pitanju.

U informaciji je navedeno da je, kako je navedeno, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u saradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova pripremilo informaciju o mogućnosti obustave primjene obavještenja Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, a koja se odnosi na priznavanje tehničkih pregleda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Sačinjena (informacija, op. a.) je slijedom zaključaka Vlada FBiH, donesenih na 266. i 268. sjednici, a na osnovu kojih je Vlada uputila pismo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kojim ga je upoznala o spornom obavještenju te je zatraženo njegovo povlačenje do pune implementacije pravilnika o tehničkim pregledima vozila”, obrazloženo je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Ukazano je da pravilnik, kako je istaknuto, nije implementiran u cijelosti te da nije osigurano funkcionisanje jedinstvenog informacionog sistema, kojim bi se rezultati mjerenja na uređajima direktno preuzimali, a kako bi mogućnosti zloupotreba i utjecaja na rezultate tehničke ispravnosti vozila bile svedene na minimum.

Kako su naveli u Vladi FBiH, također sama obavijest Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine donesena je pozivanjem na primjenu ovog pravilnika što je upitno, i kao takvo neprihvatljivo u konkretnom slučaju.

S obzirom na to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do sada nije razmatralo ovo pitanje te da nije bilo reakcija mjerodavnih tijela na povlačenje sporne obavijesti, a uzimajući u obzir održane sastanke Ministarstva sa Udruženjem stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori FBiH, kao i inicijative Udruženja osiguravajućih društava u FBiH, predloženo je donošenje odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan FBiH, saopćili su iz Vlade FBiH.

LIDER