Zatrudnjela uz pomoć žumanceta: Poslije šest izgubljenih beba, rodila blizance

Podijelite vijest

djeca

Džuli Teko(39) iz Birmingema decembra prošle godine rodila je blizance, Rubi i Maksa. Ova mama je prije ovog srećnog događaja doživjela šest pobačaja. Šansu da svom desetogodišnjem sinu Aleksu podari brata i sestru donijela joj je eksperimentalna metoda sa žumancetom iz kokošjeg jajeta.

– Ne mogu da vjerujem da sam konačno postala mama, sve izgleda kao čudo. Prošlo je toliko godina razočaranja i patnje, sada svoje bebe držim u naručju- rekla je Džuli.

Ova žena je posle šest neuspjelih trudnoća bila na korak od toga da odustane od toga da po drugi put postane mama.

– Nisam mogla da shvatim zašto sam tako gubila bebe. Prvi put sam lako zatrudnela, i trudnoća sa Aleksom je protekla bez problema. Bila sam toliko očajna pokušavajući da drugi put postanem majka- rekla je Džuli.

Ona i njen surug Beri čitavu jednu deceniju su se suočavali sa bezuspješnim pokušajima da dobiju drugu bebu.

– Svi moji prijatelji su u međuvremenu dobili drugo dijete, a ja sam gubila svoje. To je bilo tako poražavajuće- dodala je Džuli.

Ljekari su konačno otkrili šta uzrokuje gubitak beba. Džuli Teko je bolovala od rijetkog imunološkog stanja koji je proizvodio visok nivo ćelija koje su bile pogubne po svaku trudnoću.

– Bilo je veliko olakšanje što sam konačno saznala šta je ubilo šest mojih beba. Istovremeno bilo je i zastrašujuće saznanje da ih je moje tijelo ubijalo, ipak znala sam pravi razlog tome – ispričala je Džuli.

Stručnjaci sa Centra za plodnost “CARE” u Notingemu ponudli su Džuli inovativnu terapiju, kombinaciju sojinog ulja i žumanceta kokošjeg jajeta, koju je uzimala posebnim načinom ishrane, intralipidnom infuzijom.

Naučnici su tvrdili da će masne kiseline žumanceta ojačati ćelijske membrane i srečiti prekide trudnoća.

– Nisam znala da žumance može da spriječi pobačaje, ali sam bila spremna da pokušam- rekla je Džuli.

Ona i Beri su znali da ovo jedina šansa da postanu roditelji. Pristali su na terapiju, a imali su novac samo za jedan pokušaj vještačke oplodnje. Ljekari su implantirali dva embriona i čekali rezulatte. Nekoliko nedelja kasnije Džuli je uradila test na trudnoću.

– Test je bio pozitivan. Bilo je to nevjerovatan osjećaj, ali nismo smjeli da se previše radujemo. Izgubila sam šest beba i plašila sam se da ću izgubiti i ovu- otkrila je Džuli.

Srećom, poslijeosam nedelja, Džuli je otišla na ultrazvučni pregled. Potvrđeno je da je vještačka oplodnja uspjela i da Džuli očekuje blizance. Trudnoća je protekla bez ikakvih smetnji, Maks je rođen sa tri, a Rubi sa dva i po kilograma .

Žena | Blic.rs