Zatvara se fabrika pomfrita u BiH, bez posla ostaje 85 radnika

Screenshot 4 59
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Srebenici je s radom prestala fabrika za preradu krompira “Grin grupa bosna”, zbog čega su desetine radnika završilo na birou. Glavni razlog za privremeno gašenje fabrike jeste porast cijena sirovina. Iz menadžmenta firme navedeno je kako se firma gasi zbog rasta cijena sirovina, navodeći da je riječ konkretno o poskupljenju krompira. Ovo povrće poskupilo je, kako kažu, tri puta više nego što je planirano.

Pored toga poskupile su i druge sirovine poput folija i lož ulja, a ističu i kako su za vrijeme pandemije udvostručili i mnogi drugi troškovi. Zbog svega toga fabrika više nije profitabilna na tržištu, te su odlučili privremeno obustaviti proizvodnju.

“Čim se izregulišu cijene i završe novi ugovori za krompir – uspostavit ćemo proizvodnju”, dodaju iz menadžmenta, navodeći kako trenutno imaju problem s činjenicom da investitor ne vidi mogućnost ulaganja u naše područje jer ni ranije nisu dobijali podršku ministarstava u smanjivanju troškova.

Zbog gašenja fabrike prekinuti su ugovori sa oko 60 radnika, koji su trenutno na birou. Iz ove fabrike su u izjavama za medije naveli kako nemaju dugovanja i oslanjaju se na investitore, zato jer nemaju podršku bilo koje organizacije i vlasti u BiH.