Portal 072info

Zatvaranje škola širom kontinenta: Bh. vlasti blizu odluka evropskih zemalja

dezinfekcija skola 3 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tamne mrlje na karti Evrope koje pokazuju mjesta s visokim stepenom zaraze korona virusom šire se po kontinentu, dok se vlade trude da izbjegnu nove odluke o potpunim karantenama uvodeći nepopularne mjere i zatvarajući škole, teretane i barove.

Iako se još ne govori o zatvaranju škola, bh. vlasti polako uvode neke od mjera koje su bile na snazi početkom pandemije.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Češka Republika, Belgija i Nizozemska su se pridružile Španiji kao evropska žarišta ponovnog izbijanja Covida. Rusija kao i mnoge druge zemlje prate ovaj uznemirujući trend. Francuska je uvela policijski sat u Parizu i drugim regijama, a planira uvesti i stanje zdravstvene nepogode, olakšavajući put ka novim kontrolama ukoliko bude neophodno, prenosi AP.

Medicinski centri su uglavnom bolje pripremljeni nego tokom prvog vala pandemije. Ali, mnogi medicinski radnici su demoralisani onim što smatraju neučinkovito vodstvo vlasti, koje su pokušavale da zaštite javno zdravstvo i ranjene ekonomije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

 Evropske zemlje, pa čak i regije unutar tih zemalja, primjenjuju drastično različite strategije. U nekim regijama barovi se smatraju uzgajališta novih slučajeva, dok preko granice ili između gradova, škole se smatraju viralnim kotlovima.

“Nećemo ići u restorane nakon 21 sat…”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Češke vlasti su odlučile da zatvore škole u srijedu, kako bi snizili procenat od 521 slučajeva na 100 hiljada stanovnika, što je najviši procenat u Evropi.

  • Izvinjavam se direktorima škola. Izvinjavam se roditeljima zbog konstantne neizvjesnosti. Ali ovo je neophodno da se uradi to odmah – kazao je češki ministar obrazovanja Robert Plaga.

Nepopularna mjera bila je potrebna kako bi se zdravstveni sistem zaštitio od kolapsa, naglasio je ministar zdravstva te zemlje, Roman Prymula, tokom TV obraćanja koje je pratila gotovo trećina stanovnika.

Prymula je istakao kako se broj zaraženih prosvjetnih radnika i učitelja naglo povećao od septembra, prebacujući cifru od 4.500, što je više i od broja zaraženih zdravstvenih radnika. Studenti čine 16 posto zaražene populacije, više nego bilo koja grupa, dodao je ministar.

Sjeverna Irska je također stavila fokus na obrazovni sistem, uvodeći najstrožije mjere u Ujedinjenom kraljevstvu i zatvarajući škole na dvije, a pubove i restorane na četiri sedmice.

Vlasti španske pokrajine Grenade naredile su univerzitetima da pređu na potpuni online sistem nastave.

Ilustracija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u srijedu kako će milioni francuskih građana morati poštovati policijski sat koji nastupa u 9 sati, a provodit će se u parišku regiju i još osam drugih: Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Toulouse, Montpellier, Saint-Etienne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Nećemo ići u restorane nakon 9 sati, nećemo se sastajati s prijateljima, nećemo ići na zabave, jer je to način na koji se prenosi virus – rekao je Macron. Predsjednikov kabinet je najavio kako će vlada ponovo uvesti stanje zdravstvene nepogode koje je isteklo u julu, piše N1.

Zdravstvene vlasti u Belgiji su upozorile kako će odjeli intenzivne njege u ovoj zemlji doseći kapacitete do sredine novembra ako se zaraza ne dovede pod kontrolu.

Belgija je druga najpogođenija evropska zemlja s prosjekom od 429 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

Prošle sedmice Belgija je uvela lokalne policijske sate, i zatvorila barove u Briselu na najmanje jedan mjesec.

I ostale evropske zemlje bilježe skok u novozabilježenim slučajevima zaraze korona virusom. Španija je postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je prešla cifruof 900 hiljada zaraženih, dok je Njemačka potvrdila 5.000 oboljelih u jednom danu, prvi put nakon sredine aprila.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slična situacija je u Rusiji, Švicarskoj…

Bosna i Hercegovina, kao i zemlje u okruženju, bilježi nove rekorde u broju novozaraženih. U četvrtak je potvrđeno 569 novih slučajeva, dosad najveći zabilježen dnevni porast.

Međutim, nepopularne restriktivne mjere, koje pamtimo s početka pandemije a koje se polako ali sigurno vraćaju širom Evrope, su u BiH još uvijek prisutne uglavnom u najavama.

Osim u Kantonu Sarajevo. Tamošnje vlasti su podigle skalu na ljestvici uvodeći obavezno nošenje maski na otvorenom i smanjivši dozvoljeni broj učesnika na okupljanjima na otvorenom na 60 i zatvorenom prostoru na 30. Škole ostaju otvorene, ali uz obavezu da organiziraju “klizni raspored” radi bolje organizacije javnog prevoza i izbjegavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu u isto vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U skladu s ovlastima, vlasti u entitetu FBiH, dozvolile su svim kantonima da uvedu restriktivne mjere spram epidemiološke procjene unutar svojih lokalnih zajednica.

Podijelite članak
  • 26
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6