ZATVOREN BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA: Posjetilo ga blizu 160.000 ljubitelja pisane riječi (FOTO)

Untitled_Panorama2

Predajom Otvorene knjige Kini, koja je dogodine počasni gost 59. sajma knjiga, u nedjelju je završena najznačajnija manifestacija posvećena pisanoj riječi u Srbiji. Ambasador Poljske Andžej Jasinovski u ime ovogodišnjeg gosta Poljske, uručio je Otvorenu knjigu ambasadoru Kine Džangu Vansjueu.

Tom prilikom on je podsjetio da je Sjam knjiga prije četiri godine, kada je prvi put došao u Beograd, bio prva manifestacija na kojoj je učestvovao i da tada nije ni sanjao da će Poljska biti počasni gost Sajma.

Produbiti saradnju

Kineski ambasador se nada da će Kina dogodine organizovati sajam koji će biti uspješan kao i ovaj i ocijenio da će to biti prilika „da se produbi intenzivna saradnja i razumijevanje Kine i Srbije i pokažu istorija i civilizacija Kine tako i njen razvoj“.

Na ovogodišnjem Sajmu novinari su odlučili da je najbolji izdavač „Vulkan“, a „Geopoetika“ je nagrađena kao najprofesionalniji izdavač.

Statistika

Sajam je posjetilo 158.128 ljubitelja knjige, saopštili su danas (ponedjeljak) organizatori. Od 20. do 27. oktobra, kako prenosi Tanjug, na sajmu je učestvovalo 897 izlagača, suizlagača i firmi od toga 494 direktnih izlagača, 446 domaćih izlagača i 48 izlagača niz Poljske, Britanije, Francuske, Njemačke, Austrije, Španije, Japana, Kine, Indije, Rusije, Bjelorusije, Irana, Makedonije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Tokom trajanja sajma realizovana su 423 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača i 89 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga.

Sajam je, kako su saopštili organizatori, pratilo 1324 novinara od čega 1255 iz Srbije i 69 iz Njemačke, Francuske, Grčke, Belgije, BiH, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Kanade, Irana i Japana. Valja istaći kako je iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Zenice, put Beogradskog sajma zabilježilo više autobusa zeničke turističke agencije ‘Almy Travel’ koja je po prihvatljivim cijenama odlučila omogućiti ljubiteljima pisane riječi odlazak u Beograd. Treba napomenuti i to kako su iz BiH svoje učešće na sajmu zauzele dvije izdavačke kuće i to Izdavačka kuća ‘Šahinpašić’ i Izdavačka kuća ‘Buybook’.Kako je to izgledalo na ovogodišnjem sajmu pogledajte u fotogaleriji Benjamina Hazića.

[flagallery gid=69]

072info/pobjeda.me

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE