Zatvoren jedini Dnevni centar u Zenici

Svjetlost

Nažalost, obistinila se najava iz februara ove godine – da bi zbog finasijskih poteškoća mogao biti zatvoren jedini Dnevni centar koji zbrinjava mlade odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama u Zenici, a koji djeluje u okviru Udruženja Svjetlost. Iako su za boravak u centru dobijali minimalna budžetska sredstva, ključ u bravi bio je posljednji udarac za štićenike i njihove roditelje.

Uprkos tome što su vrativši se s mora zatekli zaključana vrata svog Centra, djeca s posebnim potrebama i njihovi roditelji ne odustaju u borbi za svoja prava. Iako im se, kažu, srce cjepa, sad su još jači da istraju. Zadnjih sedam godina ovdje su imali sve što im je potrebno, a sad aktivnosti nastavljaju pod vedrim nebom u borbi za svoja prava.

Druženje, prijateljstvo, ljubav, toplinu – sve to su imali boraveći u Dnevnom centru. Zajedno su proslavljali rođendane, vjerske i drzavne praznike, svaki novi uspjeh svojih kolega. Ne traže mnogo – žele samo mjesto gdje će se svakodnevno sastajati.

Dug za zakupninu općinskog prostora koji mjesečno plaćaju 560, narastao je na 3.800 maraka, a nagomilali su se i ostali troškovi režija. Također, iz kantonalnog budžeta prema Udruženju nije isplaćeno 3.000 KM predviđenih Ugovorom i 1.000 maraka za čestitke koje su ova djeca pravila i koje je navodno Kanton otkupio. Na adresu Udruženja u maju ove godine stiglo je obavještenje iz nadležnog ministarstva da zbog nedostatka sredstava nisu u mogućnosti izvršiti svoje obaveze. Od predsjednice Udruženja FTV saznaje da bi prostorije Dnevnog centra ponovo trebale biti otvorene od 1. septembra kada će doći i do realizacije novih projekata.

federalna.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE