Zatvorenici bh. Alkatraza žale se na suhu hranu

1 14
Podijelite vijest

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH još radi na predmetu koji je formiran povodom žalbe grupe pritvorenika iz bh. Alkatraza u Vojkovićima.

Traže novine i TV

Naime, u godišnjem izvještaju državnih ombudsmana navodi se da su zatvorenici u žalbi naveli da su zbog loših uvjeta počeli štrajk glađu te da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih uvjeta. Podsjećamo, u državni zatvor prebačeni su na izvršenje kazne Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić…

– U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevne štampe, knjiga, biblioteke, tranzistora i televizora, telefonska veza s advokatom i rodbinom slabo da i funkcionira, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje. U žalbi ukazuju da ne dobivaju nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a hrana je uglavnom suha, bez supe – naveli su zatvorenici.

Podnosioci žalbe traže da im se osigura dnevna štampa i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore.

U izjašnjenju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH navedeno je da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu.

Tenderska procedura

– Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u ćeliji je 19 sati. Vrijeme izvan ćelije pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitnes sali najmanje u četiri navrata. Pritvorenici mogu sami odlučiti hoće li koristiti fitnes salu ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti – pojasnili su iz bh. Alkatraza.

Također, dodali su da se do okončanja tenderske procedure za nabavku štampe u prostoriju za zajedničke aktivnosti dostavljaju dvoje dnevne novine.

– Televizor je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu pratiti 24 različita domaća i inozemna kanala. Pritvorenicima nije dozvoljeno koristiti lični TV-uređaj u sobi, kao ni druge uređaje za distribuciju zvuka i slike – naglašeno je.

Pranje i sušenje veša

– U prostorijama pritvorske jedinice instalirane su ukupno četiri mašine za pranje veša i dvije sušilice. Pritvorenici, u skladu s unaprijed dostavljenim rasporedom termina, mogu svakih 15 dana oprati i osušiti veš i posteljinu – navodi se u odgovoru iz državnog zatvora.


Podijelite vijest