Screenshot 1 35
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zapošljavanjem medicinskog kadra u modernom državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu polako se ostvaruju prognoze da će zatvorenici na raspolaganju imati usluge koje su teško dostupne i građanima na slobodi. Naime, Agencija za državnu službu BiH, na zahtjev Ministarstva pravde BiH – Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, raspisala je oglas za više upražnjenih radnih mjesta, među ostalim psihologa u prijemnom odjeljenju, vaspitača, ljekara opće prakse, sanitarnog inžinjera, stomatologa, radiologa…

Usluge u zatvoru i usluge na slobodi

Kada je riječ o poslu stomatologa, navedeno je da on vrši usluge dentalne medicine i liječenje osoba lišenih slobode s bolestima usne šupljine te “izradu raznih naprava i postavljanja umjetnih materijala kojima se nadoknađuju i/ili nadograđuju izgubljeni zubi i okolne strukture”.

Usporedbe radi, građani Kantona Sarajevo i pored zdravstvenog osiguranja teško mogu dobiti neku od ovih sluga u stomatološkim službama domova zdravlja.

Za radiologa je navedeno da vrši poslove rendgenske dijagnostike, vodi potrebne evidencije te “vrši i druge poslove određene zakonom, drugim propisima, aktima zavoda i po nalogu neposrednog rukovodioca”.

Uzimaju uzorke vode, hrane i zraka

U opisu poslova i radnih zadataka ljekara opće prakse je da pruža potrebnu primarnu zdravstvenu zaštitu zatvorenika i pritvorenika, koja se odnosi na vršenje ljekarskih pregleda, učestvuje u radu stručnih timova, propisuje terapije za liječenje, upućuje na specijalističke preglede; vrši preglede i kontrolu hrane i uslova smještaja zatvorenika i pritvorenika… Primaju se dva ljekara opće prakse.

Sanitarni tehničari i inžinjeri, kako je navedeno u oglasu, rade na otkrivanju onečišćenja, zračenja, buke i drugih faktora okruženja koji narušavaju zdravlje.

“Predlaže i provode odgovarajuće mjere kako bi se očuvalo zdravlje ljudi, uzima uzorke vode, hrane, zraka i sl., koje nakon toga analizira. Vrši procjenu zdravstvene ispravnosti vode te analize i testove kojima se otkriva prisutnost mikroorganizama i teških metala. Prikuplja i obrađuje podatke o higijenskim prilikama i bolestima, navedeno je, između ostalog, u opisu radnih zadataka sanitarnog inžinjera.