Portal 072info

Zaustavite i najvećeg napadača: Tri tehnike samoodbrane za žene

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samoodbrana je vještina koju svaka žena može savladati, bez obzira na prethodno iskustvo ili životne stavove. Vježbanje samoodbrane ženama pomaže da otkriju i izbjegnu napad i budu spremnije na fizički i psihički napad.

– Tehnike samoodbrane vježbaju se na siguran način, u kontrolisanim uslovima, u sporom ritmu i bez upotrebe sile. Postepenim i planiranim vježbanjem postiže se fizički i psihički napredak, tako da osoba može naučiti svoje tijelo da u situacijama kada se osjeća uplašeno, odreaguje mirno, na primjeren način, sigurna u sebe i svoje pokrete – kazao je za Faktor.ba ekspert za situacijsku samoodbranu i borilačke vještine Muharem Keško.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najbolji izbor za samoodbranu je izbjegavanje opasnih situacija, što se postiže podizanjem svijesti o okolini i onome što se u njoj dešava, ali svakako saznanje da se fizički možemo odbraniti od potencijalnih napadača ima vitalni značaj za sigurnost.muharem-kesko-hadzici-06052015- (9)– Učenjem i stalnim prakticiranjem, osnovni pokreti samoodbrane postaju automatizovani, tako da žena koja vježba ove tehnike postaje svjesna svoje fizičke snage i zadovoljna načinom na koji vlada svojim tijelom. Samopouzdanje i fizička sprema koji se postižu treninzima samoodbrane omogućavaju ženama da psihički dobro odreaguju čak i u najgorim situacijama – pojasnio je Keško.

Moguće je da će vježbanje samoodbrane nekoj ženi u nekom trenutku spasiti život, ali čak i ako nikada ne bude razloga da u stvarnim situacijama upotrebe ove vještine, otkriće svoju psiho-fizičku snagu i podići samopouzdanje, što je svakako veliki bonus.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osnovni principi samoodbrane pokazuju kako da žena preuzme kontrolu nad svojom sigurnošću, bez obzira da li je u kući, u autu, na parkingu itd.

Snaga i samopouzdanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na časovima samoodbrane za žene na Defendo Academy, u kojoj je Keško trener, uče kako prije svega koristiti verbalne i prostorne vještine i izbjeći da usmeni napad postane fizički te kako prepoznati pre-konfliktnu situaciju i kako izbjeći post-konfliktne opasnosti.

– Žena će naučiti kako zaustaviti čak i najvećeg napadača u pokretu, kako se zaštititi od džeparoša, kako se odbraniti od hvatova, kako strateški markirati mete tj. kako pogoditi pravo mjesto na pravi način, kako se odbraniti od seksualnih napada te mnoge druge situacije – istakao je naš sugovornik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dobrobiti vježbanja samoodbrane za žene je podizanje snage, kondicije, poboljšanje fizičkog izgleda, razvijanje najjačeg ženskog oružja – uma, kontrola nad emocijama, podizanje samopouzdanja, kontrolisanje straha i ranjivosti, podizanje svijesti o okolini, bolji rezultati u radu pod pritiskom, kao i bolje odlučivanje u stresnim situacijama.

Tri tehnike samoodbrane

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1. UKE-KATATEDORI AI HANMI (Cross wrist grab – ruka koja hvata je ista kao i ona koju hvata)

Zakrećemo se u stranu pod 90 stepeni u odnosu na protivnika te hvatamo za rist ruke kojom nas protivnik drži našom drugom rukom. Istrgnemo ruku kojom nas je napadač držao te uradimo polugu okretanjem zgloba ruke ka van

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. UKE-KAKAE DORI (Hvat preko ruku)

Pravimo prostor između nas i protivnika gurajući ga dlanovima u kukove ili udarajući sa HAITO UCHI (udarac gornjim dijelom ruke sa ispruženim prstima prema gore) u genitalije te zatim pravimo prostor i razbijamo hvat napadača, nakon čega radimo polugu na ramenu jednom rukom, dok drugom zakrećemo vrat protivnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. UKE-RYO TSUBI (Hvat za vrat)

Udarac dlanom ruke sa strane preko ruku napadača, zatim slijedi hvat rukom kojom smo udarali za ruku napadača kojom nas drži za vrat te radimo polugu na zglobu ruke sa pritiskom prema dolje, nakon čega slijedi udarac nogom prema naprijed.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME