Zavidovići: Američki san žive u BiH

Uzgojem magaraca porodica Jusupović iz Zavidovića bavi se od 2012. godine, kada je Alen kao student osvojio prvo mjesto na studentskom takmičenju Imam ideju. Ideja je, kako kaže, nastala tako što je istraživao i analizirao situaciju na bh. tržištu i vidio da su Hrvatska i Srbija već tada imale razvijene biznise uzgoja magaraca, ali nije mogao pronaći niti jednu informaciju o uzgoju magaraca na našem području.

Proizvodnja

Za većinu uspješnih biznisa kaže se da su imali trnovit put do uspjeha, što je, kako kaže Alen, bio slučaj i kod njih. Sve je počelo sa jednom magaricom, psom i šatorom.

– Prvi novac smo zaradili rentanjem magarca za jahanje koje smo naplaćivali po 1 KM. Nakon jednog članka o našoj farmi (biznis nazivamo farma magaraca iako smo imali samo 1 magaricu), kolone lokalnih turista su počele dolaziti na farmu, a mi, u međuvremenu, dobili prinovu – ždrijebe koje nam je prva magarica donijela na svijet. Roditelji tada u kolonama dovode djecu na farmu da vide magarce. Dobili smo na stotine dječijih upita: „Čiko, čiko, kada ćete nabaviti konja?“. Ponukan ovim pitanjima, godišnju stipendiju koju sam dobio kao student, investirao sam i kupio bosanskog brdskog konja i staro sedlo. Ovo je predstavljalo našu prvu ozbiljnu investiciju koja je osiguravala prihod koji smo koristili za ishranu životinja, ali još nismo proizvodili magareće mlijeko, što je razlog osnivanja farme. Mlijeko počinjemo proizvoditi nakon nekoliko mjeseci. Poslije određenog vremena, javili su se viškovi mlijeka za koje smo morali naći rješenje. Zatim smo počeli razmišljati o preradi mlijeka. Godinu smo eksperimentisali sa knjigom “Bakine male tajne” dok napokon nismo počeli proizvoditi kozmetiku od magarećeg mlijeka, prvu u BiH, ali i šire. Pored magarećeg mlijeka, proizvodimo kreme, sapune, balzame sa usne, šampone i maske. Razvijamo još nekoliko proizvoda od magarećeg mlijeka koje planiramo pustiti u promet u ovoj godini. Posebno smo ponosni jer smo nedavno pustili u promet baby kremu od magaraćeg mlijeka, priča nam Alen.

image

Njihovi proizvodi stigli su do svih dijelova svijeta

Ova porodica pionir je u proizvodnji magarećeg mlijeka u BiH, pa su dosta morali uložiti u kvalitetan marketing. Kao najbolji vid oglašavanja vidjeli su društvene mreže, pa su napravili web i Facebook stranicu koja sada ima preko 15.000 pratilaca.

Prvaci u indirektnom izvozu

– Osim internet-prodaje, koristimo svaku priliku da se pojavimo na sajmovima i izložbama poljoprivrednih proizvoda. U periodu od nekoliko godina, uspjeh koji smo napravili stigao je u sve domaće i regionalne medije. Na stotine članaka, tv-emisija, priloga napisano je i snimljeno o našem biznisu. Danas, nakon 7 godina, mediji se ponovo vraćaju na farmu kako bi vidjeli napredak. Naši proizvodi stigli su do SAD-a, Australije, Malezije, cijele Evrope i mnogih drugih mjesta. Nismo registrovani za izvoz, ali smo postali prvaci u indirektnom izvozu, gdje turisti koji posjete farmu, kupe proizvode i nose ih sa sobom u svoje zemlje. Danas farma posjeduje tri štalska objekta ukupne površine oko 300 kvadratnih metara i 65 grla magaraca, kaže Alen.

Veliki vjetar u leđa dobijaju od medija, a Oslobođenje je jedan od njih, koje ih prati od samog početka, te kaže kako su već nakon prvog teksta objavljenog u Oslobođenju dobili konkretnu pomoć za gradnju štale.

Svoje proizvode prodaju direktno na farmi i putem interneta. Osnov je prodaja proizvoda na domaćem tržištu, a što se tiče interesa, on varira, a većina novih kupovina je ostvarena kao preporuka od nekoga ko je već koristio proizvode.

– Trenutno ne nabavljamo nove magarce jer imamo osnovno stado koje će se prirodnim putem uvećavati, kaže Alen, te dodaje kako nikada nije pomišljao na to da ode van BiH, jer “živim američki san u BiH”.

OSLOBOĐENJE

Prethodni članakSamo dva sata gledanja u ekran dnevno dovodi do poremećaja u ponašanju kod djece i razvoja opasnog sindroma
Sljedeći članakUčenici morali uništiti svoje telefone jer su ih koristili na časovima (VIDEO)