Zavidovići: Ministar Marić ulovio vepra

Stotinjak lovaca zavidovićkog udruženja lovačkih organizacija “Klek” poprilično se iznenadilo kada im se iznenada pridružio i Vinko Marić, kantonalni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. 

– Već dugo sam lovac, a zavidovićki “Klek” je jedno od najboljih lovišta u našem kantonu, pa i šire. Došao sam da čujem poneku lovačku priču i da se družim sa mojim prijateljima iz ove organizacije. Poslije tri odstrijeljena vepra, otišli smo na zajednički ručak – objašnjava Vinko Marić.

Kaže da je prijatno iznenađen što u Zavidovićima sve više ima vještih žena-lovaca, koje se u nekim situacijama snalaze i boje od muških kolega.

– Nema baš mnogo lovačkih društava koja u svom članstvu imaju ovoliko žena. Čini mi se da ih je u “Kleku” osamnaest i to je za svaku pohvalu. Do juče je ovaj hobi bio rezervisan samo za nas muškarce ali u Zavidovićima nije tako – kaže Vinko Marić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik “Klek”-a, Dalija Mujkić kaže da je memorijalni lov koji se organizuje već dvanaest godina završen u najboljem redu.

– Ovaj lov organizujemo u čast Hasana Sarajlića i Zajke Husića koji su 2011. godine poginuli u nesretnom slučaju, u lovištu iznad sela Kamenica kod Zavidovića. Imali smo goste iz Zenice, Teslića, Doboja i drugih mjesta. Ministar Marić se na licu mjesta mogao uvjeriti da poštujemo propise i pravila koji su zakonska obaveza – objašnjava Dalija Mujkić.