Portal 072info

ZAVIDOVIĆI Održana noć tursko-bosanskog prijateljstva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Noć tursko-bosanskog prijateljstva održala se u centru Zavidovića, a zabavnim muzičkim programom zabavljalo se više stotina građana Zavidovića.

Na samom početku manifestacije svi prisutni su fatihom i na drugi način odali počast šehidima Republike Turske koji su stradali u odbrani demokratije kada su su se suprotstavili puča 15. jula ove godine u Republici Turskoj, kao i šehidima Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Orhan Cakmak, pjevač iz Republike Turske i jedan od suorganizatora rekao je za Anadolu Agency (AA) kako je manifestacija način zahvale za podršku građana Bosne i Hercegovine narodu Republike Turske.

“Prije svega, svi znamo šta se odigralo 15. jula u Republici Turskoj i svjesni smo opasnosti koja se mogla desiti, kao i činjenice da su sve zemlje okruženja strahovale da se nešto ne desi Republici Turskoj. Mi smo izrazili želju da zbog podrške iskazane iz Bosne i Hercegovine narodu Turske napravimo ovakvu jednu noć te da se na taj način zahvalimo bosanskom narodu koji je dao podršku legitimnoj vlasti Republike Turske i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu”, rekao je Cakmak, dodavši:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Turska je bitna zemlja za BiH, za sav islamski svijet. 15. jula smo imali pale šehide, a tako i u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da dolaze puno svjetliji dani za BiH i Tursku i da nam Bog čuva obje države”.

Samir Šibonjić, jedan je od organizatora manifestacije noći tursko-bosanskog prijateljstva u Zavidovićima rekao je kako manifestacija za cilj ima produbljenje saradnje između dvije bratske zemlje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Cilj ovih manifestacija je produbljenje saradnje BIH i Turske i da se naša dva naroda zbliže na ekonomskom, kulturnom i drugom nivou, te da se promoviše Bosna i Hercegovina u Turskoj i Turska u Bosni i Hercegovini. Manifestacija je izraz podrške turskom narodu i ono što se njima desilo direktno je utjecalo na nas. Tu noć naš grad nije spavao i da smo mogli, došli bi i mi da se borimo sa njima jer svaki neprijatelj Turske je i naš direktni neprijatelj”, rekao je Šibonjić, dodavši kako su i Zavidovići sami pretrpjeli veliko stradanje u proteklom ratu od 1992. do 1995. godine.

“Naš narod je u mentalitetu dosta sličan turskom narodu. Znam kako smo se mi osjećali i šta turski narod nosi u srcu. Ovim putem želim da poselamim turski narod i da kažem da smo mi uvijek s njima”, kazao je Šibonjić, naglasivši kako je cilj manifestacije u Zavidovićima da se i građanima Zavidovića objasni šta se desilo 15. jula u Republici Turskoj uz bosanskohercegovačke umjetnike.

Kroz dvosatni program građane Zavidovića zabavljali su bosanskohercegovački muzičari Armin Muzaferija, Denial Ahmetović, Dervo Dendić na sazu, Amer Marušić, Haris Vuković, te pjevač iz Republike Turske, Orhan Cakmak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Okupljeni građani Zavidovića okitili su se se zastavama Bosne i Hercegovine i Republike Turske te i na taj način pokazali podršku narodu Turske, a na velikom zidu na pozornici prikazivane su fotografije Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Republike Turske, te rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne BiH.

Manifestaciju je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, a prisustovali su i predstavnici općine Zavidovići, Instituta Yunus Emre te brojni drugi predstavnici kulturnog i političkog života.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME