AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ovo je hotel od 10.000 soba koji nikad nije imao goste. Smješten na baltičkom otoku Rügen u Njemačkoj, ljetno odmaralište Prora je sagrađeno u periodu između 1936. i 1939. godine, kao upečatljiva arihtektura Trećeg rajha, piše Daily Mail.

Ipak, nakon što je sagrađeno osam zasebnih zgrada, projekat je zaustavljen kada je nacistički vođa Adolf Hitler odlučio da se usredotoči na izgradnju većeg broja zrakoplova i ratne infrastrukture.

Proru su sagradili jurišnici nacističke organizacije “Snaga kroz radost” u razdoblju od šest godina. Zauzima površinu od skoro 5 kilometara na plaži i trebala je poslužiti za odmor za 20.000 Hitlerovih hordi u bilo kojem trenutku. No, niti jedan nacist nikada nije odsjeo tamo.

Naime, 1945. godine okupirala ga je Crvena armija te je postao tajna sovjetska baza. Nakon završetka rata, Sovjeti odlučuju da ga miniraju, ali otkrivaju da za to nemaju dovoljno dinamita.  Umjesto toga, pretvorili su ga u veliku bazu za tenkove i artiljeriju.

Muzej na ovom mjestu svjedoči o istoriji Prore koja je bila Hitlerov najveći građevinski projekt. Renovirana, sada je na prodaju, u nadi da će jednog dana opet biti dom za nekoliko desetaka hiljada ljudi. Neke od zgrada će se prodati kao domovi za starije osobe, luksuzni apartmani, a jedan dio će biti pretvoren u hotel od 300 soba.