Portal 072info

Zavod obustavlja plaćanje lijekova!

Neusvajanje budžeta za ovu godinu u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao ni finansijskih planova vanbudžetskih fondova, ugrozilo je i pacijente. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, naime, onemogućen je da plaća nove nabavke lijekova, kao i fakture liječenja pacijenata u inozemstvu!

Volja dobavljača

– Preduvjet za realizaciju svih programa Fonda solidarnosti, za nabavku svih lijekova, finansiranje liječenja u inozemstvu je usvajanje finansijskog plana Zavoda u oba doma Parlamenta. S obzirom na to da pacijenti ne smiju ostati bez lijekova i usluga iz programa Fonda solidarnosti, Zavod će nastaviti svoj rad. Ali, sva plaćanja bit će obustavljena dok Dom naroda ne usvoji finansijski plan i budžet – odgovoreno je iz Zavoda.

Kako nam je pojašnjeno, Zavod će nastaviti s nabavkama lijekova, ali ih trenutno ne mogu plaćati, pa je do dobavljača hoće li pristati na takvo poslovanje.

– Kada je u pitanju liječenje u inozemstvu, mi moramo slati pacijente. Ne smijemo ugroziti ničiji život zato što još nisu usvojeni budžet i finansijski plan. Ali, to trenutno ne možemo plaćati. No, te fakture nama stižu sa zakašnjenjem – dodaju u Zavodu.

Bez struje

U problemu je u Porezna uprava FBiH, koja ima zaliha goriva, kancelarijskog materijala poput papira, i drugih sredstava, za samo još 15 dana. Upozoravaju i na mogućnost prestanka rada!

– Neusvajanje budžeta znatno otežava rad Porezne uprave, posebno inspektora – rekli su u Poreznoj upravi.

Dodaju da su svoje uposlene upozorila da maksimalno štede.

– Ako se pitanje usvajanja budžeta hitno ne riješi, postoji mogućnost prestanka obavljanja osnovne djelatnosti – ističu u Poreznoj upravi.

Navode i da do 15. februara očekuju fakture za struju, vodu, grijanje te da, ako ih ne plate, mogu ostati bez isporuke ovih komunalija.

Ipak, u Domu naroda Parlamenta FBiH očekuju da bi do utorka sve kantonalne skupštine trebale završiti izbor delegata u ovaj dom. Ako se to desi, dodaju, konstituirajuća sjednica Doma naroda može brzo biti zakazana.

Civilne žrtve čekaju 5. februar

Unija udruženja civilnih žrtava rata FBiH jučer je, u ime 9.700 civilnih žrtava rata, korisnika lične i porodične invalidnine, oštro osudila blokadu neusvajanja budžeta.

– Ako budžet ne bude usvojen do 5. februara, pridružit ćemo se stavovima boračke populacije – saopćeno je iz Unije.

  • Bićo: Deset dana (Foto: M. Tabaković)

Poljoprivrednici najavili moguće blokade

Udruženje poljoprivrednika FBiH odlučilo je jučer, ipak, sačekati još deset dana na usvajanje budžeta. Prethodno su upozorili da će blokirati centrale stranaka, zgradu OHR-a i zgradu Parlamenta ako budžeta ne bude do 1. februara. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja, kazao je da će čekati zbog izjava nekih predstavnika stranaka koji kažu da bi u tom mogla biti konstituirajuća sjednica Doma naroda.

– Mi svakako prve isplate imamo u aprilu – dodao je Bićo.

Nije mogao precizirati hoće li nakon 10. februara u blokade.

AVAZ.BA

Podijelite članak
  • 29
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box