Zavod ZDK izdvaja tri miliona za uplatu zdravstvenim ustanovama

Omer Škaljo ZZO ZDK
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) uplatit će na račune zdravstvenih ustanova iz tog kantona dodatnih 2.905.757 KM, a što će nekim domovima zdravlja i omogućiti da izbjegnu negativan konačni finansijski izvještaj za 2021. godinu – najavio je direktor ZZOZDK Omer Škaljo.

Upravni odbor ZZOZDK usvojio je odluku o podjeli zdravstvenim ustanovama dodatnih oko tri miliona KM, jer će ovogodišnji suficit ZZOZDK biti između pet i šest miliona KM.

– Ostatak suficita iz ove godine, ići će u obavezne reserve ZZOZDK. Zadovoljni smo i sretni što ćemo našim ustanovama, kojima smo izmirili sve tranše za ovu godinu, sada moći dodijeliti i dodatni novac. Veći dio novca, odnosno 1.543.523 KM, bit će dodijeljen bolnicama – Kantonalnoj bolnici Zenica (1.330.483 KM) i Općoj bolnici Tešanj (213.040). Domovi zdravlja, kantonalni instituti i zavodi dobit će ukupno 1.362.234 KM – kazao je Škaljo.

Finansijski plan

Zdravstvene ustanove u tom kantonu ove su godine, prije raspodjele tri miliona iz suficita, dobile ukupno 131.479.074 KM. Od tog iznosa 69.840.988 KM već je distribuirano bolnicama (KBZ 60.201.397 KM i OBT 9.639.591 KM).

– Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uplaćeno je 2.902.149 KM, a iz suficita će im biti uplaćeno dodatnih 64.139 KM. Zavodu za medicine rada ZDK ove godine uplaćeno je 866.058 KM, a dodatno će dobiti 19.140 KM, dok će Zavod za bolesti ovisnosti ZDK dobiti dodatnih 38.138 KM, a ranije im je za njihove usluge isplaćeno 1.725.670 KM – rekao je Škaljo.

Finansijskim planom za 2022. godinu, kojeg je već usvojila Vlada ZDK te koji će se 29. decembra naći i pred zastupnicima Skupštine ZDK, budžet te ustanove trebao bi iznositi cca 218 miliona KM ili šest posto, odnosno 11,8 miliona KM više nego ove godine. 

To će omogućiti ulaganje šest miliona KM za Informatizaciju zdravstvenog sektora ZDK, ali i više novca i nova pomagala na Jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko-protetskih nadomjestaka. 

Uvaženi prijedlozi

– Moram reći da smo zadovoljni što je menadžment ZZOZDK, na čelu s direktorom Šakljom, uvažio neke naše prijedloge. Tako su, ja mislim prvi put u BiH, u Komisiji za ortopedska ponagala, a koju su do sada uglavnom sačinjavali ljekari, našli i predstavnici naših udruženja. Tako nam je omogućeno da slijepa i slabovidna lica mogu ponovo aplicirati za “bijeli štap”, a gluhi za slušni aparat, koji su, do sada, bila pomagala koja su samo mogla jednom dobiti o trošku ZZOZDK. 

A znamo da se i jedno i drugo pomagalo može pohabati ili oštetiti. Važno nam je što su prihvatili i naš zahtjev da djeca i osobe sa posebnim potrebama, koje imaju parvo na banjsko liječenje, to parvo koriste u ljetnim mjesecima. Nije prikladno da takve osobe u zimskom period idu u banje – kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom “DLAN” iz Zenice i predsjednik Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK, koja okuplja 16 udruženja.