4 25
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 18:43
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Završen je sastanak opozicionih lidera RS u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sa Metju Palmerom (Matthew), izaslanikom SAD za izbornu reformu BiH i Angelinom Ajhorst (Eichhorst) direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS).

NER FIT

– Mi smo večeras razgovarali o izbornom zakonu. Razgovarali smo o općoj situaciji. Što se tiče izbornog zakonodavstva rekli smo da je to vrlo važno za evropski put BiH. Čini nam se da vlast čini da se sve to ne desi. Za nas nije problem da se izostavi taj nacionalni prefiks. Nemamo problem da se u izmjene Izbornog zakona ide u manjem paketu. Oni nastoje da dođu do rješenja implementacije Sejdić-Finci. Ja sam im rekao da će se načekati mnogo, da oni ne znaju s kim imaju posla. Ja sam im rekao da oni imaju posla sa lažovima koji im godinama lažu, a oni (međunarodna zajednica op.a.) vjeruju u sve sto im govori. Ako dođe do promjena, makar i minimalnih, bio bi uspjeh – kazao je lider SDS-a Mirko Šarković.

Nenad Nešić, lider DNS-a, rekao je da su ukazali na probleme koje je donio nametnuti zakon Incka.

– Mi smo njima ukazali na probleme koje je donio nametnuti zakon gospodina Incka, i da je to na neki način bio vjetar u leđa vladajućoj koaliciji, kako u RS tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Oni su izrazili razumijevanje za nas, i apelovali da u razgovoru dođemo do dogovora. Ono što mi je drago, što smo mogli da čujemo, je da smatraju da se zakon možda može i u nekim segmentima mijenjati, odnosno doraditi, da bude prihvatljiv za sva tri naroda koja žive u BiH. Također mi je drago što sam od gospodina Palmera čuo da za njih nije upitna pozicija RS u okviru BiH i da oni žele da kroz izmjenu Izbornog zakona, koji bi trebao dobiti dvotrećinsku većinu, dođu do prihvatljivog rješenja za sva tri naroda. Mi smo rekli da je nama u opoziciji neprihvatljivo da imamo zbog implementacije presude Sejdić-Finci, da ide jedan član Predsjedništva iz RS bez prefiksa srpski, i da nam nije problem da prihvatimo sve ono što se dogovori u Federaciji, da to bude i asimetrično rješenje u odnosu na RS. Znači, nama u RS, opozicionim partijama, je prihvatljivo sve ono što predstavlja dogovor u Federaciji, Bošnjaka i Hrvata, i mi zaista po tom pitanju ne bi pravili problem. Također smo ukazali da ne vjerujemo, da smo skeptični, da u ovoj Bosni može doći do promjene Izbornog zakona jer to nije u interesu vladajuće većine jer njima u potpunosti dogovara ovaj Izborni zakon i rekli smo da sva korupcija i kriminal potiču od političke korupcije, odnosno da imamo situaciju da izbore ne odlučuju birači nego brojači – rekao je Nešić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Nisam neki optimista imajući u vidu ko čini većinu na nivou entiteta i BiH. Mi smo sretni jer smo od Palmera čuli da želi jaku i stabilnu BiH i RS. Nismo imali najava kada se nastavljaju pregovori – rekao je Goran Selak, predsjednik SPS-a.

  • Goran Selak Foto: L. Memčić

Lider PDP-a Branislav Borenović istakao je da oni, kao opozicione stranke, će ići na pobjede na izborima.

– Vidimo da ovdje nema političke volje da se promijeni Izborni zakon. Bez obzira na njihovo lažno prikazivanje da hoće da se nešto promijeni neće nas spriječiti da pobijedimo na izborima. Incko je bespotrebno nametnuo zakon koji je trebao da bude naš produkt i daje vjetar u leđa hušačkim retorikama SDA i SNSD-a. Najveći strah od EU imaju lideri vladajuće koalicije jer znaju da je EU uređena vladavinom prava. Očekujem da će ljudi koji žive u ovoj zemlji donijeti pravilnu odluku u oktobru iduće godine – rekao je Borenović.

LIDER