Završen sastanak Osmorke pred razgovore s HDZ-om. Ovo su detalji

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Završen je sastanak predsjednika stranaka Osmorke.

Kako je Raportu rečeno, lideri su odredili ko će sutra na razgovorima s HDZ-om zastupati njihove interese.

Određena je četveročlana delegacija. Nju će činiti Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS) i Semir Efendić (SBiH), rečeno je Raportu nakon što je završen sastanak Osmorke.

Navodno oni nisu razgovarali o konkretnim resorima u FBiH nego će kompletnu priču otvoriti sutra s liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Osim resora, pitanje će biti i brojčana raspodjela resora odnosno koliko će koja grupacija imenovati ministara u Vladi FBiH.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka trebalo bi biti i Vijeće ministara BiH. Tu se čine samo tri resora podijeljena: HDZ će dati predsjedavajućeg, SNSD će dobiti finansije, a Osmorka diplomatiju. Iako se pojavila špekulacija da će diplomatiju preuzeti Elmedin Konaković, to navodno još nije dogovoreno. Niti se o tome pričalo.

Ipak, priča oko Vijeća ministara BiH trebala bi biti tek zaokružena nakon što se dogovori zvanični sastanak s Miloradom Dodiko, predsjednikom SNSD-a. Ranije su s njim razgovarali Nikšić i Konaković, ali ti razgovori nisu imali formu pregovara.

Što se tiče termina i lokacija sastanka, kako je Raportu rečeno, sutra će mediji biti detaljno obavješteni saopćenjem za javnost koje će poslati Osmorka.

Raport