Završena istraga Tribunala o Praljkovom samoubistvu, nije dokazan propust obezbjeđenja

Završena istraga Tribunala o Praljkovom samoubistvu, nije dokazan propust obezbjeđenja
Zagrebački “Jutarnji list” navodi da to znači da niko neće odgovarati za unošenje hemikalije kojom se Praljak ubio, ali i da nema odgovora na pitanje kako je otrov uopšte dospio u sudnicu Haškog tribunala.

Pinter je rekla da još jednu istragu vodi holandska policija, koja će o rezultatima obavijestiti hrvatsko diplomatsko predstavništvo.

U sobi Praljka nakon njegove smrti pronađena je koverta sa imenom Nika, ali u njoj je bilo još jedno pismo, upućeno njegovoj supruzi.

Pinter kaže da bi se odmah odazvala pozivu suda ako bi se pokazalo da je saučesnica u Praljkovoj smrti, dodajući da bi ta istraga kratko trajala, jer Praljka nije vidjela posljednjih godinu dana.

Nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno s Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

SRNA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica