skupstina
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
Kurbani 2021

U Skupštini Crne Gore je završena burna rasprava o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici za koju će odbornici glasati u petak.

Demokratski odbornici su pripremili i niz amandmana kojima su uslovili podršku rezoluciji. Jedan od amandmana odnosi i se na promjenu naziva rezolucije te na izmjenu teksta kojim bi bila istaknuta osuda svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Prijedlog su uputili odbornici Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović, a Ibrahimović je kazao da su predlagači spremni izmijeniti tekst kako bi Rezolucija bila prihvatljiva za sve, ali da će biti jasno podcrtana činjenica da se u Srebrenici desio genocid.

Tekst Rezolucije predviđa proglašenje 11. jula kao Dan sjećanja na žrtve Srebrenice, osudu crnogorskog parlamenta, zabranu negiranja i umanjivanja genocida i slično.

Ibrahimović je poručio još i da bi usvajanjem Rezolucije, Crna Gora nedvosmisleno pokazala da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija, te da će Rezolucija omogućiti to da se zločinci prestanu kriti iza naroda.

Na sjednici je rasprava povremeno izmicala kontroli, no odbornici su se usaglasili da će prihvatiti tekst u kojem se osuđuju “sve Srebrenice”.