Screenshot 1 1821
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Kompleks panonskih jezera u Tuzli iza sebe je ostavio ljetnu turističku sezonu. Zbog pandemije koronavirusa slana laguna u komercijalnom dijelu je zabilježila 170.000 posjeta, što je drastično manje nego lani. Ali, menadžment je zadovoljan postignutim, shodno novim uslovima.

Iako je ljetna turistička sezona zvanično završena, kompleks panonskih jezera nije zatvorio vrata za svoje posjetitelje. Shodno vanjskim temperaturama zraka, kupanje je omogućeno i dalje, za što se rijetki opredjeljuju, dok većina građana vrijeme koristi za šetnju kompleksom ili odmor u ugostiteljskim objektima.

“Misleći na dužinu trajanja sezone, ono što smo izgubili u junu nadoknadili smo u septembru, jer smo imali zadovoljavajuće vremenske prilike. Naravno, općenito broj posjeta ove godine je od 26. juna do 26. septembra iznosio 170.000 i to nije ono što može finansijski pokriti naše troškove, ali je bitno da smo otvorili sezonu, sačuvali djelatnost i dodatno uposlili 65 radnika”, kaže za Klix.ba direktor Javnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Ove godine na plaže slanih jezera zaputili su se gosti iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Srbije, posebno Beograda, Rume, Sremske Mitrovice i Valjeva.

“Ovogodišnja realizacija posjete je 37 posto u odnosu na prošlu godinu, što je dobra stvar gledajući okruženje i činjenicu da je turizam najpogođenija grana u cijelom svijetu. Naravno, akumulirana dobit iz ranijih godina će pokriti ovaj gubitak Pannonice”, nastavlja Porobić.Pandemija koronavirusa evidentno je znatno utjecala na rad kompleksa koji je morao primijeniti sve neophodne preventivne mjere nadležnih kriznih štabova.

“Naš kapacitet kupališta je bio smanjen za dvije trećine, plaže su se svakodnevno dezinfikovale, kao i plažni mobilijar, ugostiteljski objekti te toaleti, a sve su nadzirali članovi spasilačko-redarske službe i ostali zaposleni. To je nama iziskivalo dodatne troškove i uspjeli smo u svemu. Najznačanije je da nijedna zdravstvena ustanova nije dala ni naznaku da se neko zarazio koronavirusom na Pannonici. Mislim da su građani dolaskom u naš kompleks dobili svoju dozu zdravlja”, dodaje Porobić.

Pannonica je u oktobru otvorena za šetnju i rekreaciju, a dva jezera od njih ukupno tri i dalje su funkcionalna.

“Oni se nalaze pod tretmanom laganog pročišćavanja i filtriranja vode, jer je najavljeno miholjsko ljeto. U svrhu rada naših ugostiteljskih objekata, prizor panonskih jezera će trajati još više od mjesec. Želimo i kroz naše ugostiteljstvo popraviti ovogodišnju situaciju”, nastavlja direktor Pannonice.

Od ponedjeljka u slanoj laguni počinju pripreme za zimsku sezonu, a prvog dana sljedeće sedmice počet će postavljanje platforme za ledenu plohu na kojoj će biti formirano klizalište.

Iz Pannonice najavljuju da bi klizališna sezona mogla početi sredinom novembra, ukoliko to vremenske prilike dozvole, jer se ledena ploha ne može održavati na visokim temperaturama zraka.