Portal 072info

Završena Una-regata

Mnogo dobre zabave i 650 učesnika na 42. internacionalnoj Una-regati ostvarenje je cilja srebrnog jubileja najveće riječne karavane u Bosni i Hercegovini.

Organizacioni odbor regate i Nacionalni park Una promovisali su domaće proizvode i usluge, na centralnom partiju u Gradskoj otoci u Bihaću, promovisali su i domaće DJ-eve i bihaćke bendove. Ekopak, Komrad i druga domaća preduzeća promovisala su najnovije reciklažne kante, ugostiteljski objekti svoju ponudu, a sportski klubovi, rafting i turističke agencije dobili su nove mušterije.

– Uprkos činjenici da nas je na početku regate usporavala kiša, imajući u vidu i to da smo prije samo mjesec dobili od Vlade Unsko-sanskog kantona zadatak da organizujemo regatu, ovo što imamo je uspjeh i ja sam zadovoljan kako je sve proteklo. Organizacija i realizacija programa i na kopnu i u vodi bila je na nivou, kazao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Konzumirajmo, kupujmo i podržimo domaće proizvode i usluge, to je bila bit priče, objasnio nam je Mulić.

Kompletna vodena povorka zadržala se na četiri lokacije koje sačinjavaju program regate: Martinbrod, kamp i posjetilačka zona Štrbački buk, Bihać (Gradski otok) i Bosanska Krupa. Uživanja je bilo napretek.

Organizator regate na finišu je označio termin i za regatu dogodine. Una je predivna rijeka koja će konstantno privlačiti domaće i strane turiste. Prvi put ove godine dešava se u organizaciji JP Nacionalni park Una, ali će Park i svaku buduću regatu organizovati zajedno sa svim turističkim agencijama i rafting-klubovima.

Inače, firma Ekopak iz Sarajeva, u saradnji sa komunalnim preduzećima Komrad iz Bihaća i 10. juli iz Bosanske Krupe, obezbijedila je kontejnere za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada (papir, staklo i plastiku) duž staze regate.

– Dobro je da priroda ostane čista, ali i da razvijamo ekološku svijest upravljanja otpadom, kazala nam je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Regata je startala u četvrtak u Martinbrodu, a prvu etapu rafteri su veslali do Štrbačkog buka, najtraktivnije stanice na rijeci Uni.

U nastavku stotinjak kilometara duge regate, učesnici su prešli razdaljinu od Štrbačkog buka do Bihaća, uz nezaboravnu vožnju kroz kanjon Une. Pomenimo i to da ovogodišnju manifestaciju nisu ometali ni loše vrijeme, ni za ovo doba godine neuobičajeno visok vodostaj Une.

Uz bogat zabavni program, na završnoj svečanosti u Bosanskoj Krupi proglašeni su najodvažniji među nekoliko stotina učesnika ovogodišnje turističke manifestacije, koju je po prvi put uspješno organizirao Nacionalni park Una.

bihac.net / oslobodjenje.ba / rtvusk.ba

Podijelite članak