Završio fakultet i vratio se na selo da gaji maline

Podijelite vijest

maline

Bračni par Milena i Marko Minić iz sela Dragovca nedaleko od Leskovca, nakon završenog fakulteta odlučio je da se vrati na selo i gaji voće.

Marko koji je studirao u Beogradu nije uspio da pronađe posao, a onda je u dogovoru sa suprugom riješio da postavi oglas i jedino bogatstvo laptop zamijeni za sadnice maline i kupine.

Samo osam mjeseci kasnije uspjeli su da podignu zasad malilna u Dragovcu na oko pola hektara. Marko objašnjava da je formirao malinjak zahvaljujući dobrim ljudima koji su mu poklonili sadice ali i poljoprivrednoj emisiji “Znanje na poklon” gdje je emitovano da mijenja lap top za sadnice.

“Hvala svim onim dobrim ljudima koji su mi izašli u susret i obezbedili mi sadnice. Zasadio sam 55 ari pod malinom i naravno planiram da narednih godina to proširim i time da se bavim. Zato sam se i vratio kući. Ekonomista sam po struci našao sam neku računicu i zato radimo sve ovo, jer mislimo da može da se živi od toga čak i baš dobro a ne samo solidno”, objašnjava Marko.

Za bavljenje voćarstvom Marko je dobio veliku podršku od supruge Milene koja je živela u Zemunu i nikada se nije bavila poljoprivredom. Tu je i dvogodišnji sin Petar koji od malena već nadgleda radove.

“Nisam nikad ovo ni videla ali vrlo je lepo. Opuštenije mnogo nego u gradu. Nema gužve uživam u prirodi sve je to na kraju isplativo i svi smo zajedno po ceo dan”, priča kroz smijeh supruga Milena.

Markov otac Blagoje očekivao je da njegov sin nakon završenog Ekonomskog fakulteta pronađe posao u državnoj službi, ali je srećan što se Marko vratio na selo.

“Nisam to očekivao od njega jer sam želeo da nađe posao u državnoj službi. Pošto nije imao posla bolje nešto da radi i da ima egzistenciju. Meni je drago sad što se vratio i što smo svi tu zajedno sa decom i unucima”, komentariše Blagoje.

Milena i Marko planiraju da već na jesen udvostruče površine sa malinama. Pored toga već su formirali i zasad jagoda na oko 40 ari i ovog proljeća očekuju i prvu berbu. Marko je zahvaljući dobrim ljudima uspio da podigne zasade malina, ali i da sačuva lap top.

Agencije