AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Odlukom UEFA-e završnica Lige prvaka bit će odigrana između 12. i 23. augusta u Lisabonu u formatu “final 8”. Istanbul će biti domaćin finala iduće sezone.

Prema prvim informacijama, Lisabon je trebao biti domaćin i finalne utakmice Lige prvaka, ali je krovna evropska fudbalska organizacija danas odlučila da to, ipak, bude najveći turski grad.

Dosada su četiri kluba, Atalanta, RB Leipzig, Atletico Madrid i Paris SG izborili plasman u četvrtfinale, dok preostala četiri para osmine finala moraju odigrati svoje uzvratne susrete. Tako bi se dvoboji Juventus – Lyon, Manchester City – Real Madrid, Barcelona – Napoli i Bayern – Chelsea trebali igrati u Torinu, Manchesteru, Barceloni i Muenchenu 7. i 8. avgusta, a ukupni pobjednici bi izborili završni turnir u Lisabonu.

Četvrfinalni susreti igrali bi se od 12. do 15. avgusta, polufinala 18. i 19. avgusta, a finale 23. avgusta. Domaćini će biti stadioni Luz i Jose Alvalade.

Trenutni plan je da se utakmice igraju bez gledalaca, no ukoliko će to epidemiološki uslovi omogućiti nije isključeno da se dopusti i dolazak gledalaca na stadione.

Završnica Evropske lige odigrat će se na sličan način u Njemačkoj od 10. do 21. avgusta, a gradovi domaćini su Duisburg, Duesseldorf, Gelsenkirchen i Koeln. (Anadolija)