Portal 072info

Zbog aerozagađenja vanredna sjednica ‘Eko foruma Zenica’

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog enormnog aerozagađenja u Zenici, s izrazito visokim koncentracijama sumpordioksida SO2 i čestica prašine, Upravni odbor “Eko foruma Zenica” održat će večeras vanredni sastanak na kojem će razmatrati trenutno stanje aerozagađenja u Zenici, uz korištenje informacije o neupotrebljivom monitoring sistemu Grada, i definirati prijedloge za poduzimanje akcija Eko foruma radi identifikacije i sankcioniranja odgovornih.

-Monitoring sistem, umjesto da služi kao sredstvo za poduzimanje mjera od nadležnih, sada služi samo za obmanjivanje javnosti, jer pokazuje netačne podatke. Vrijeme je da svi krivci za takvo stanje odgovaraju za (ne)učinjeno – navodi se u saopćenju Eko foruma Zenica, uoči današnje vanredne sjednice upravnog odbora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo zeničko uduženje već šest godina vrši pritisak na zagađivače i na institucije vlasti da se katastrofalno aerozagađenje dovede u zakonom propisane okvire, a prije dvije godine organizovali su masovne mirne proteste, nakon kojih je uspostavljen monitoring sistem za praćenje kvaliteta zraka i obavještavanje građana.

Njihovi zahtjevi nakon brojnih sastanaka, realizacije projekata i okruglih stolova, ostaju usamljeni i bez uspjeha, jer je zagađenje sve veće i veće, ističu iz tog udruženja.

Protekla tri dana na glavnom gradskom displeju pokazuju se tri netačna podatka s „mjerenim iznosima“ sumpordioksida od 241 mikrogram, i stanje prašine u zraku od 149 miligrama po kubnom metru zraka, ali i „zaleđena“ temperatura od plus četri stupnja Celzija!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME