AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vijeće ministara BiH jučer je jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje. Finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznosi 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga Bosne i Hercegovine iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020.

Pravo na rad

Plate zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine, kao i prihodi od direktnih poreza, koji iznose 780.000.000 KM.
Na jučerašnjoj sjednici ministri su se trebali izjasniti i o zaključku sa 10. sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH. Podsjetimo, ta komisija je nedavno zatražila da se Vijeće ministara aktivno uključi u rješavanje problema Zinete Altumbabić, Tuzlanke koja vodi pravnu borbu već 20 godina. Ni presude Ustavnog suda BiH nisu riješile njen problem.
– Nakon dvije decenije smo konačno ishodili da se Vijeće ministara pozabavi ovim pitanjem s obzirom na to da ono nije regulisalo radnopravni status zaposlenika koji su radili u ranijim republičkim institucijama nakon njihove transformacije u institucije BiH, kazala je članica Zajedničke komisije, poslanica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić.
Kako je ranije Oslobođenje pisalo, Altumbabić je kao pomoćnik kontrolora letenja počela raditi 1994. godine u Direkciji za civilnu avijaciju BiH koju kasnije preuzima Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, a nakon tog preuzimanja Altumbabić još nikada nije zvanično dobila otkaz niti je raspoređena na drugo radno mjesto. Ona se, zbog toga, nikada nije mogla zvanično zaposliti, jer je niti jedan poslodavac ne može prijaviti kao radnika bez odjave s ranijeg posla. Iako ne radi i ne prima platu te nema zdravstveno osiguranje, ona se vodi kao zaposlena.

Uzalud trud

Prema riječima Marinković-Lepić, sve okolnosti su na strani Zinete Altumbabić, kojoj je onemogućeno pravo na rad, jer nije mogla da se prijavi na biro za zapošljavanje, niti da bilo gdje konkuriše u redovan radni odnos.
Marinković-Lepić, koja se založila da od 20 godina borbe Altumbabić za svoj prava ipak bude neke koristi, prije sjednice jučer je poručila da “u dnevni red nisu stavili ni broj zaključka Zajedničke komisije za ljudska prava, ni ime podnositeljice predstavke. Uzalud vam trud, svirači! Pratit ćemo!!!”. Nakon završetka sjednice u zvaničnom saopštenju VMBiH nije pomenut ovaj slučaj. Altumbabić nam je kazala kako joj niko ništa nije javio te da se nada kako će saznati nešto novo. Ni Marinković-Lepić ništa nije saznala. Ističemo da su Ministarstvo komunikacija i prometa i Direkcija za civilno vazduhoplovstvo u izjašnjenjima naveli Vijeće ministara kao jedini subjekt koji može riješiti ovaj problem.