Portal 072info

Zbog čega BiH nema ni jednu tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih igrački za djecu

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH preporučilu su roditeljima da njihova djeca prestanu koristiti igračku „My little pony“. Igračka sadrži hemijske supstance koje nisu dozvoljene. Ove igračke proizvode se u Kini. Uvoznik za BiH je kompanija „AN & BER d.o.o. Brčko“

Tri dana ranije Agencija je izdala naredbu o povlaćenju još jedne igračke sa bh. tržišta. Također zbog spornog hemijskog sastava. Riječ je o dječijoj lutki „Baby doll“. I ova igračka se proizvodi u Kini. Uvoznik za BiH je firma Basic Company d.o.o. iz Širokog Brijega.

U BiH se godišnje uvozi hiljade komada igrački za djecu, čiji sastav ne zadovoljava visoke evropske standarde. Uvozi se i sumnjiva odjeća i obuća.

Sejfudin Vila, vlasnik kompanije Muličićev rekord iz Konjica, u kojoj se proizvode predmeti od drveta, i to na tradicionalan način, drvorezbarstvom, rekao je za NAP da je čudo da u BiH niko nije nadošao na ideju da proizvodi visokokvalitetne igračke za djecu. Tržište je veliko. Djeca bi dobila kvalitetne igračke, a u zemlji bi se otvorila nova radna mjesta. Roditelji su uvijek spremni za svoje dijete priuštiti najbolje. Naročito su u trendu kreativne igračke, koje kod djece razvijaju psihofizičke sposobnosti. 

– Prije nekoliko godina započeo sam projekt proizvodnje drvenih igračaka za djecu.  Ali, on nikada nije zaživio u punom kapacitetu, jer imam mnogo drugih obaveza – kaže Vila. Vrlo brzo se uvjerio da bi kompanija za proizvodnju igračaka mogla dobro poslovati u BiH, ali i izvoziti na strano tržište.

– Jedina filozofija kada pravite igračke za djecu je da te igračke moraju biti sto posto bezbjedne, napravljene od neškodljivih materijala. Najbolje od drveta. A, barem mi u Bosni i Hercegovini imamo dovoljno drveta – kaže Vila.

Prije nekoliko godina izveo je i zanimljiv eksperiment. Desetak pčelinjih košnica ofarbao je u ekološke boje od različitih proizvođača. Pčelinje kolonije su bile smještene na otoku Pelješac u Hrvatskoj. Dvije godine je pratio u kojoj košnici se pčele najbolje razvijaju, i iz koje košnice daju najbolji med.

– Pčele ne podnose nikakvu hemiju. One su mi pokazale koju boju da koristim za bojenje igrački – kaže Vila. 

– Ako me pitate koje igrače bih proizvodio, pa napravite desetak različitih oblika igrački, podijelite ih u nekoliko vrtića, i pratite sa kojim igračkama se djeca najradije igraju. Onda nastavite proizvoditi te oblike – kaže Vila.

Stotine invalidnih osoba u BiH mogle bi dobiti zaposljenje u jednoj od kompanija za proizvodnju visokokvalitetnih igrački od drveta, piše NAP.

nap.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box