Portal 072info

Zbog čega Covid pacijenti ne osjećaju miris: Šta je anosmija?

Screenshot 3 737
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od karakterističnih simptoma COVID-19 je anosmija, odnosno gubitak mirisa. Obično je ovaj fenomen povezan s nazalnom kongestijom (nosno zagušenje), ali pacijenti s koronavirusnom infekcijom mogu da dišu kroz nos a ipak ne osjete miris. Nakon višenedjeljnih istraživanja, naučnici su predstavili model – zbog čega se to dešava.

Kad su naučnici pomoću računarske tomografije nosa i sinusa osoba s anosmijom izazvanom Covidom-19, uočili su da je dio nosa koji je odgovoran za čulo mirisa blokiran otocima mekih tkiva i sluzi. Ostatak nosa i sinusa izgledaju normalno, pa pacijenti nemaju problema s disanjem kroz nos.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Poznato je da novi virus korona inficira tijelo vezivanjem na ACE2 receptore na površini ćelija koje se nalaze u gornjim disajnim putevima. TMPRSS2 protein pomaže virusu da uđe u ćeliju. Jednom kada uđe u ćelije virus može da se umnoži, uzrokujući upalni odgovor imunološkog sistema.

Isprva je virus trebao zaraziti i uništiti olfaktorne neurone – ćelije koje prenose signal iz molekula arome u područje mozga gdje se ti signali tumače kao miris. No, rezultati rada međunarodne grupe istraživača pokazali su da na olfaktornim neuronima nema ACE2 proteina. Ali nalaze se na ćelijama koje se nazivaju sustainentakularne ćelije koje podržavaju olfaktorne, odnosno mirisne neurone.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Naučnici sugerišu da oštećenje ovih ćelija uzrokuje imunološki odgovor i edeme, ali olfaktorne neurone ostavlja netaknutim. Kad se imunološki sistem suoči sa virusom, edem odumire i molekuli mirisa mogu ponovo prodrijeti u netaknute receptore.

Međutim, ozbiljnim razvojem, upaljeno područje i dalje može da našteti drugim ćelijama. U ovom slučaju obnavljanje mirisa odvija se polako, jer olfaktornim neuronima treba vremena da se regenerišu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Dobra vijest je da se olfaktorni neuroni regenerišu.

Podijelite članak
  • 7
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

15 stvari koje ne biste trebali dodirivati tokom epidemije covida-19

072info.com

Korona nije jača od mjera koje poduzmete

072info.com

Najvažniji vitamin koji štiti od korone, ali i ostalih virusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6