Portal 072info

Zbog čega građani BiH plaćaju najskuplje lične dokumente

Vijeće ministara BiH raspravljat će na sutrašnjoj sjednici o Izvještaju o reviziji učinka “Nabavka ličnih dokumenata” čiji je predlagač Ured za reviziju institucija BiH gdje se navodi da je Agencija za identifikacijske dokumente favorizirala određenog proizvođača zbog čega su lična dokumenta prodavana po daleko većoj cijeni od stvarne vrijednosti.

Revizori su došli do podataka kako realna cijena elektronskih čipova, koji su bili i osnovni razlog za povećanje cijena ličnih dokumenata, iznosi oko 1,1 euro, dok je IDDEEA njihovu vrijednost procijenila na šest do osam KM. Da stvar bude apsurdnija čipovi su uvedeni još prije tri godine zbog korištenja digitalne identifikacije građana, sistema koji nije zaživio ni nakon izdanih 1, 7 miliona ličnih karata.

“Svrha je bila da građani imaju ovakva dokumenta da se može koristiti kod prelaska granice, no i danas to je samo lična karta kao klasični identifikacioni dokument”, kaže Dževad Nekić, zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Podsjetimo da je ugovor vrijedan oko 104 milona maraka sklopljen mimo tendera, pregovaračkim postupkom sa firmom Mühlbauer Roding iz Njemačke. No, u ugovoru koji je potpisan, naveden je samo banjalučki ogranak firme koji nije imao nikakve reference. Ugovor je sklopljen na deset godina uz avansno plaćanje od 30 posto na dogovoreni, a ne realizirani posao izdavanja dokumenata.

“I što se može desiti? Nakon realizacije ovog ugovora da neće biti potrebe za pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola, nego za dosta manju količinu, ali obaveza države jeste da plati dogovorenu količinu”, navodi Nekić.

Da bi država sve iskompenzirala cijena vozačkih dozvola sa sklopljenim ugovorom porasla je na 60 maraka, ličnih karata na 18, pasoši su među najskupljim u Evropi. Novi menadžment IDDEEA-e u očekivanju je instrukcije Vijeća ministara.

“Naš prijedlog jeste da Ministarstvo civilnih poslova formira jednu ekspertnu grupu koja bi ponudila nove pregovaračke ugovore i saMühlbauerom. Ovo je ugovor koji je dvostrano obavezujući. Mislim da je intencija novog menadžmenta da se nešto učini jer je ovakvo stanje neodrživo”, kaže Edim Nesimi, novi direktor IDDEEA-e.

U Tužilaštvu BiH potvrdili su kako je istraga o nabavci ličnih karata u toku. U očekivanju konkretnih aktivnosti Vijeća ministara izTransparency Internationala upozoravaju na informaciju da bi banjalučkiMühlbauer mogao preuzeti posao ugrađivanja elektronskih čipova na vozila, a nakon što je propao tender za nabavku stikera koji se moraju platiti prilikom registracije vozila.

“Ja se zaista nadam da nakon svega što je pokazao prethodni ugovor da se potrebe stvaraju na osnovu onoga šta je potreba jedne firme, a ne građana. Ovdje se radi o firmi koja je povezana sa najvišim političkim vrhom vlasti u BiH i onda sve dobija smisao”, kaže Ivana Korajlić iz Transparency Internationala. 

Podsjetimo da je za vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čeluMühlbauera bio zet Nebojše Radmanovića kojega će kasnije na tom mjestu naslijediti brat žene Zorana Tegeltije novog starog ministra finansija RS.

Na viskoj razini zaštite pasoša insistiralo je Ministarstvo civilnih poslova i to u vrijeme mandata Sredoja Novića.

ba.n1info.com

Podijelite članak

Počitajte još

Ponovo otvorene džamije u Turskoj

072info

U aprilu pokupjeli hrana, duhan i alkohol, pojeftinila odjeća i obuća

072info

Odmor na jugu Evrope: “Ako se zarazite koronavirusom, mi plaćamo smještaj, hranu i liječenje”

072info

Osam godina od smrti: Iza Džanke je ostala “Pozitivna geografija”, karirana košulja u restoranu kod Fehre…

072info

Tijana Ajfon i još šest osoba prijavljeni Tužilaštvu BiH zbog prostitucije i droge

072info

Ovako će izgledati sunčanje i kupanje na omiljenom mjestu mnogih građana BiH

072info

Novalić, Solak i Hodžić sprovedeni u Tužilaštvo BiH

072info

Svađa SIPA-e i Tužilaštva BiH zbog afere “Respiratori”

072info

Žestoka tučnjava migranata: Jedan od učesnika ostao ležati na cesti (VIDEO)

072info

Spremajte se za narednu sezonu: Šeranić ugasio svaku nadu za nastavak Premijer lige!

072info

Nakon ukidanja stanja nesreće: Čerkez pojasnio koje mjere ostaju na snazi

Redakcija

Restoran nudi 1.000 funti onome ko pojede ogromni hamburger za 20 minuta

072info

Jupić: Uprkos velikom broju oboljelih, imamo svjetske rezultate

072info

Od 1. juna redovna javljanja na Biro za zapošljavanje

072info

Zenica: 1. juna otvorenje „Mimoza Cake Boutique“

Redakcija

ZDK: Kantonalna tržišna inspekcija izdala 104 prekršajna naloga

072info

Tegeltija: Najteži period ekonomske krize tek dolazi

072info

Razveli smo se jer imamo previše djece: Nijedan brak ovo ne može da preživi

072info

SDA: Zadržavanje Novalića u SIPA-i je pokušaj državnog udara

Redakcija

Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci…

072info