Zbog čega je dobro jesti jaja

Podijelite vijest

jaja
Neki brinu zbog loše reputacije jaja koja navodno loše utječu na razinu holesterola, ali su nova istraživanja pokazala da je umjerena konzumacija jaja od velike važnosti za organizam.

Trudnicama su jaja idealna hrana prepuna kolina, odnosno vitamina B ključnog za razvoj mozga bebe, a usput i smanjuje rizik od Downovog sindroma, demencije i mentalnih poremećaja kod djece.

Jaja također pomažu u smanjenju krvnog pritiska, jer proteini u njima djeluju poput ACE inhibitora u lijekovima za hipertenziju, što ujedno smanjuje i rizik od razvoja raznih bolesti srca.

Štaviše, antioksidansi u jajima smanjuju rizik od karcinoma, a vjerovali ili ne, čak i nakon kuhanja jaja imaju jednaku količinu antiodksidansa kao i, primjerice, jabuka.

Tirozin, aminokiselina koja se nalazi u jajima dokazano poboljšava reflekse, a tvrdo kuhano jaje za doručak može zadovoljiti glad i spasiti vas večernjeg prejedanja jer će nakon njega cijeli dan obroci biti uravnoteženi.

Stoga, umjerena konzumacija jaja ne samo da nije štetna, već ima izuzetno blagotvorno djelovanje na organizam, pa bez grižnje savjesti kuckajte svoje pisanice.