Portal 072info

Zbog čega pandemija ne jenjava u BiH?

korona 28
04.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Trijaza pacijenata koji zele uci u Dom zdravlja u Vrazovoj ulici. U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata registrirano 377 osoba zarazenih koronavirusom, a od toga je u Kantonu Sarajevo 157. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nimalo ohrabrujući podaci nakon sedam mjeseci od početka pandemije u Bosni i Hercegovini – 20 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Bosni i Hercegovini prijavljeno je u protekla 24 sata, što je najviše do sada.

Novozaražene i dalje brojimo sa tri cifre – 293 slučaja u cijeloj zemlji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gost emisije Federacija danas ovim povodom bio je infektolog Bakir Nakaš, koji je pokušao objasniti zašto pandemija ne jenjava u BiH.

“Svi smo očekivali da ćemo u ljetnom periodu imati pad broja zaraženih, a samim tim i pad broja umrlih. Nažalost, to se nije desilo i virus je proveo ono što je vjerovatno u njegovom patofiziološko mehanizmu i u odnosu sa prirodom. Sada, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, bilježimo ekstremne brojeve. Znači da ozbiljnost pristupa ovom problemu treba da se podigne na što veću razinu, odnosno, na državnu razinu”, rekao je Nakaš, te dodao:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nažalost, veliki broj zaraženih u BiH vodi nas ka tome da neće biti linearni rast, nego eksponencijalni. Nedostaje nam ozbiljnost na visokom niovu, i ukoliko se nastavimo ponašati ovako na svim nivoima, vjerovatno ćemo imati španski i italijanski scenario. Što ja ne bih volio, a pogotovo jer nam ususret dolazi sezonska gripa, H1N1 gripa, koje imaju gotovu identičnu kliničku sliku kao covid-infekcije. Tako da će zdravstveni radnici imati problem u dijagnosticiranju koji od virusa je zarazio pacijenta. Na taj način ćemo imati veliki broj oboljelih, a samim tim i umrlih, rekao je, između ostalog, Nakaš.

Kompletno gostovanje Nakaša na FTV pogledajte u priloženom videu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FTV

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dok se čeka optužnica, ide novi tender za podjelu respiratora

072info.com

Direktor Doma zdravlja: Epidemiološko stanje u bh. gradu je dramatično, svadbe treba zabraniti

072info.com

Uskoro studija o utvrđivanju kolektivnog imuniteta na COVID-19

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)