Zbog čega se formalnost usvajanja budžeta predstavlja kao politički uspjeh

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zajedno sa predsjednikom Naroda i pravde Dinom Konakovićem poručio je kako će prioritet nove vlasti biti usvajanje budžeta do kraja godine, no činjenica je da ne postoje prepreke da se to učini i sa trenutnim sazivom Vijeća ministara.

Predloženi nacrt budžeta institucija Bosne i Hercegovine, bez većih problema može usvojiti i aktuelni saziv Vijeća ministara BiH. Procedura je da ga nakon toga razmatra Predsjedništvo BiH, koje je već konstituisano, a nakon toga i Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Kao što je slučaj i sa Predsjedništvom i novi saziv Predstavničkog doma je konstituisan tako da bi i taj nivo vlasti mogao bez problema odobriti predloženi nacrt budžeta.

Podsjećamo, planirani državni budžet za narednu godinu iznosi milijardu i 331 milion KM. Veći dio odnosi se na plaće uposlenih, a u njemu je planirano i povećanje plata.

Prepreka usvajanju nacrta budžeta je neusvajanje globalnog fiskalnog okvira koje vrši Fiskalno vijeće BiH. Globalni fiskalni okvir predstavlja dokument u kojemu se navodi očekivan iznos pribran na osnovu indirektnog oporezivanja, kao i plan za raspodjelu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je već sačinilo globalni fiskalni okvir za razdoblje 2022. – 2025. Članovi Fiskalnog vijeća u BiH su predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjednici vlada entiteta, ministar finansija i trezora BiH i entitetski ministri finansija. Članovi ovog tijela bez prava glasa su i gradonačelnik Brčko distrikta i guverner Centralne banke BiH.

Svi članovi fiskalnog vijeća su trenutno u mandatu tako da bi mogli usvojiti globalni fiskalni okvir, koji je preduslov za usvajanje budžeta za narednu godinu. Samim time za usvajanje budžeta nije nepohodan nikakav politički dogovor i kompromis, nego je potrebno da svi rade samo ono što se od njih i očekuje.

Posljednji pokušaj usvajanja budžeta je propao 24. novembra kada su pojedini članovi Vijeća ministara BiH odbili da se na dnevni red uvrsti stavka u usvajanju budžeta za narednu godinu.

Postavlja se pitanje zbog čega političari u Bosni i Hercegovini formalne stavke poput usvajanja budžeta predstavljaju kao nešto revolucionarno i hvale vrijedno. Čini se da u nedostatku istinskih pomaka naprijed za našu zemlju, poput reformi ili velikih infrastrukturnih projekata, političari građane navikavaju na “mrvice”.

Ono što je također razočaravajuće je reakcija međunarodne zajednice na ovakve i slične postupke. Popuštane u blokadama i opstrukcijama se javno pozdravlja što mnogi tumače kao pristajanje na igru ucjene, a to sasvim sigurno nije recept za zdravu političu atmosferu u našoj zemlji.

Klix.ba