Portal 072info

Zbog čega se ponekad trznete dok tonete u san?

Sigurno vam se nekada desilo da zaspete i kada vam se učini da imate najbolji san u životu, vaše tijelo se iznenada trzne i vi se probudite.

Evo šta vam se zapravo događa.

Naučnici su konačno objasnili ovu pojavu, koja je zapravo uobičajena stvar. Ponekad se možete osjećati kao da padate s velike visine. Ljudi su na različite načine pokušali da objasne taj osjećaj. Svi smo to doživjeli na drugačiji način. Prije svega, stručnjaci vjeruju da postoje neki spoljni utjecaji koji mogu povećati vjerovatnoću za trzanje, kao što su kofein i duhan.

Preporučeno je da ne pijemo kafu nekoliko sati pred odlazak u krevet, jer bi time mogli povećati svoje šanse za ovu pojavu.

Neki stimulansi i nedostatak sna također mogu da budu okidači. Trzanje se obično događa kada neko zaspi prebrzo, najčešće od iscrpljenosti. U prvim fazama sna, vaši otkucaji srca i disanje se usporavaju. Ponekad, kada je neko stvarno iscrpljen, mozak nastavlja kroz ove faze sna prebrzo i to ga zbunjuje. Tada tijelo brzo reaguje sa hemikalijama koje prouzrokuju buđenje sa trzajem.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box