Zbog čega se u Zvorniku masovno saslušavaju bivši pripadnici Armije RBiH

112
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Protječe drugi mjesec otkako inspektori Policijske uprave MUP-a RS u Zvorniku masovno saslušavaju nekadašnje pripadnike Armije RBiH koji su se nakon agresije na BiH vratili na svoja razrušena i krvlju natopljena višestoljetna ognjišta.

Zbog mogućih problema akteri saslušavanja u zvorničkoj policiji govorili su za “Avaz”, ali pod uvjetom anonimnosti, jer, kako kažu, svaka izgovorena riječ mjeri se i koristi protiv njih.

Ko je naredio

– Bio sam na saslušanju, ali to je ustvari bio pritisak, jer se od mene tražilo ono što su oni pričali o nekakvim navodima iz vremena agresije na BiH – rekao je naš sagovornik.

U konkretnom slučaju, tvrdi on, traženo je od njega da potvrdi kako je granata koja je navodno ispaljena s položaja Zvorničke brigade Armije RBiH pogodila kuću u mjestu Kozluk, te da je jedna navodno ispaljena na Mali Zvornik (Srbija), usljed čega je stradala jedna osoba.

– Tražili su da imenujem osobu koja je naredila granatiranje. Traže od mene ime i prezime, a mog oca su, zajedno s još 70-ak Bošnjaka, ubili u Grbavcima kod Zvornikai za to nikad niko nije odgovarao – govori naš sagovornik, koji 29 godina čeka da pravosudne institucije BiH napokon formiraju predmet o ratnim zločinima u zvorničkom kraju.

Artiljerijsko naoružanje

I drugi saslušani pripadnici Armije RBiH, odnosno povratnici u zvornički kraj, ističu da su im postavljali pitanja o navodnom granatiranju s položaja Armije RBiH, što je u domenu naučne fantastike, jer Zvornička brigada u tim trenucima uopće nije imala artiljerijsko naoružanje koje bi moglo gađati čak i Mali Zvornik u Srbiji.

– Prepadom žele doći do bilo kakvog imena i prezimena. Imam saznanja da je najmanje 200 nekadašnjih pripadnika Armije RBiH iz Zvornika i okolice saslušano u policiji – navodi naš sagovornik. 

Za 700 ubijenih niko nije odgovarao

U zvorničkom kraju počinjeni su neki od najmonstruoznijih zločina tokom agresije na BiH. U jednom danu pripadnici Vojske RS i četničke jedinice su u Bijelom Potoku strijeljali oko 700 muškaraca. 

Istragu o tom zločinu vodilo je Tužilaštvo TK, a potom je predmet preuzelo Tužilaštvo BiH. Na tome se i stalo, jer nakon 29 godina niko nije odgovarao za ubistva 700 muškaraca.