Portal 072info

Zbog čega veš nikada, ali nikada, ne treba sušiti na radijatorima

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odjeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Inače, stručnjaci kažu da pored radijatora uvijek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom zrak toliko isušuje, a to negativno utječe nasluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suha da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Također se pokazalo da sušenje odjeće u stanovima povećava nivo vlage za 30 posto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odjeće pronađe alternativni način, kako piše Tanjug, stare metode ne odriče se čak 87 posto domaćinstava u Glasgowu, gdje je studija obavljena.

Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promijeniti.
Simptomi infekcija disajnih organa su brojni: kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina…

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box