Zbog COVID pasoša BiH prijeti izolacija

6 181

Iako je i zvanično predstavljen plan vakcinacije u Federaciji, a prethodno je to učinjeno u manjem bh. entitetu, činjenica je da BiH debelo zaostaje u procesu vakcinacije. Pogotovo kada je riječ o zemljama Evropske unije.

Adekvatna mjera

Kako je jučer obznanjeno, čelnici država članica Evropske unije sastat će se iduće sedmice kako bi razgovarali o planovima za COVID pasoše, koji bi ljudima koji su primili vakcinu omogućili putovanje i odlazak na odmor bez ograničenja. Iako ta ideja već izaziva zabrinutost zbog privatnosti, razmjene podataka i diskriminacije, ipak, vlade mnogih članica EU su nagovijestile da će podržati takav prijedlog.  

Naš ugledni infektolog, dr. Ednan Drljević ističe da je BiH u osnovi pogriješila. Kako objašnjava, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i vodi s državnog nivoa.

– U pandemiji sve treba ići s nivoa države, da na nivou Ministarstva civilnih poslova radi koordinacijsko tijelo i stoga mi ne možemo nikakvu adekvatnu mjeru poduzeti. A najadekvatnija mjera u sprečavanju infekcije je vakcinacija. Kanton Sarajevo je odobrio sredstva za nabavku vakcine, ali se opet mora ići preko države – kaže nam on.

Napominje da zdravstveni radnici i oni u staračkim domovima širom Evropske unije već primaju drugu dozu vakcine, dok je kod nas kašnjenje sveprisutno.

Copy

Znatni problemi

-Mi, dakle, kasnimo već mjesec. Kada nam dođu vakcine, trebat će vremena za skladištenje, distribuciju, nakon čega slijedi vakcinacija, a potom treba proći 21 dan za drugi ciklus. Taj zeleni karton, odnosno, COVID pasoš o kojem se priča može se dobiti tek nakon druge vakcinacije i izgledno je da će nam to pričinjavati znatne probleme, jer našim građanima, privrednicima će biti uskraćena putovanja u druge zemlje. Bojim se da ćemo do polovine ljeta čekati na drugi ciklus vakcinacije – upozorava dr. Drljević. 

Dozvola za vakcinaciju

Iako su nam u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH obećali odgovoriti na naš upit o tome mora li ova institucija dati dozvolu za vakcinaciju protiv COVID-19, odgovor do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.  

Također, zanimalo nas je jesu li do sada zaprimili ijedan zahtjev za vakcinaciju. Kako smo neslužbeno saznali, to do sada niko nije učinio.

Avaz

Prethodni članakMaca iznio jezive detalje: Kad bih pričao ko sve zove glumice na kasting u 10 uvečer, ne bi vam bilo dobro
Sljedeći članakMicrosoft želi ljude nakon smrti pretvoriti u chatbotove