Zbog demoliranja kafane sjekirom i pokušaja ubistva vlasnice osuđen na tri godine zatvora

6517b49ee81e804084fcba250d5e0643

Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao je presudu kojom je Pero Trgrlić, zvani Tableta (55), iz Kiseljaka, proglašen krivim zbog pokušaja ubistva Anke Vujice i demoliranja kafane “Jedinstvo”, čija je ona vlasnica.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Prema navodima iz presude, Trogrlić je 2. oktobra prošle godine u jutarnjim satima došao do kafane “Jedinstvo” u Dugom Polju kod Kiseljaka, noseći sa sobom nož i sjekiru. Po dolasku pred kafanu, sjekiru je ostavio pored ulaznih vrata, dok je nož sakrio iza leđa, ispod dukserice.

Po ulasku u objekat, prišao je šanku gdje se nalazila vlasnica Anka Vujica, iza leđa izvukao nož, dužine oštrice od 17 centimetara i u namjeri da je usmrti zamahnuo prema njenoj glavi.

Pritom je, navodi se u presudi, vikao: “Sviju ću vas pobiti, majku vam, pričate da sam opljačkao kuću”.

Napadnuta žena uspjela ga je zgrabiti za podlaktice i uspjela da njegovu desnu ruku povije prema njegovim nogama, spriječivši na taj način da je oštricom noža udari u glavu. U pomoć joj je pritekao i gost kafane Zoran Biletić, koji je Trogrlića rukama pritisnuo u predjelu ramena i glave, a ona je potom izvlačeći ruke nožem koji je držao povrijedila dlan i prste.

Biletić mu je uspio oteti nož, ali je Troglić tada izašao pred kafanu, uzeo sjekiru koju je ostavio pored vrata, te njome počeo lupati staklene portale. Nakon što je polupao četiri portala, Biletić ga je uspio smiriti i nagovoriti da ostavi sjekiru.

Kako je saopćeno na zvaničnoj stranici Suda, Trogrlić je za pokušaj ubistva Vujice dobio dvije godine i 10 mjeseci zatvora, a za oštećenje tuđe stvari četiri mjeseca, te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora.

U kaznu mu je uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2. oktobra prošle godine, a koji mu je nakon izricanja jučer ukinut, te je pušten na slobodu iz KPZ-a Busovača.