Portal 072info

Zbog dodatnih pregovora prekinuta konstituirajuća Skupština ZDK

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koju će u svom sedmom sazivu sačinjavati 11 zastupnika SDA, osam SBB-a, pet iz DF-a, četiri iz SDP-a, a po dva mandata imaju A-SDA, Stranka za BiH i HDZ, dok jednog zastupnika ima BPS, prekinuta je nakon uručivanja certifikata novoizabranim zastupnicima i davanja svečane izjave.

Prekid sjednice zatražio je uime Kluba poslanika SDA predsjednik Ibrahim Plančić uz obrazloženje da je potrebno izvršiti dodatne konsultacije unutar buduće očekivane skupštinske većine u ovom kantonu, koju će sačinjavati stranke SDA, DF i HDZ.

– Pregovori naših stranaka se odvijaju korektno i ne treba žuriti po svaku cijenu. Očekujemo da u naredna dva do tri dana kroz dodatne pregovore dogovorimo neke bitne detalje između partnerskih stranaka – rekao je Plančić.

Nezvanično ovo bi trebalo da znači da bi se u pregovore mogle uključiti i neke od stranaka koje imaju manji broja zastupnika “kako bi buduća skupštinska većina bila što stabilnija”.

U preostalim tačkama nastavka sjednice predviđeno je osnivanje klubova zastupnika konstitutivnih naroda, a u ovom kantonu će u novom sazivu imati četiri kluba, jer će biti formiran i klub zastupnika iz reda ostalih. Tokom nastavka konstituirajuće Skupštine ZDK-a razmatrati će se i odluka o potvrđivanju prijedloga za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg kantonalne skupštine, i izbori članova komisije za izbor i imenovanja.

Fena

Podijelite članak