AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu nakon nasukavanja broda u Sueskom kanalu, koja je nadjačala strahovanja od sporog oporavka evropske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1.48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62.27 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3.83 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1.32 dolara višoj cijeni, od 59.08 dolara. Jučerašnju trgovinu zaključila je s minusom od 3.8 dolara.

Tržišta je jučer potopila zabrinutost zbog novih protupandemijskih ograničenja kretanja i sporog vakcinisanja u Evropi, koja bi po mišljenju trgovaca mogla rezultirati prekomjernom ponudom energenata.

Ograničenja su ponovo uvele Italija, Francuska i druge evropske zemlje, ali njemačka kancelarka Angela Merkel poništila je odluku o strožijem zaključavanju za uskršnje blagdane. Njemačka je najveći evropski potrošač nafte, podsjeća Reuters.

Pritisak na cijene nafte stvorio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 2.9 miliona barela, prema trgovinskim izvorima koji navode podatke Američkog instituta za naftu (API).

Danas su cijene nafte porasle na oba tržišta zbog nasukavanja broda za kontejnerski prijevoz tereta, koji je blokirao Sueski kanal. Saobraćaj je u međuvremenu djelomično preusmjeren, a uskoro bi se trebao potpuno normalizirati, saopćio je danas agent za pomorski prijevoz GAC.