Screenshot 3 82
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Eko Akcija na Facebook stranici kontinuirano upozorava na uništavanje šume, planina, prirode, flore i faune, ali niko ne reaguje.

FIXGEHALT

Nažalost sve su češće manifestacije koje za posljedicu imaju nepopravljivu štetu, javno se održavaju, najavljuju i realizuju, a inspekcija šuti. – Vrhovima Vranice, Vran kamen i Matorac, danas se provezlo na desetine džipova i kvadova uništavajući endemske biljke Vranice, planinsko cvijeće, borovnice …

I pored toga što je vožnja izvan puteva zabranjena zakonom, uz mogućnost propisivanja visokih kazni, incidenti poput ovoga su svakodnevni, jer inspekcije se ne miješaju u svoj posao, rekli su iz Eko Akcije i upozorili da ili će inspektori početi raditi svoj posao ili ih treba ostaviti bez posla piše Crna-Hronika.

Ali zakon u Bosni i Hercegovini je jasan.

LIDER

Član 14. Zakon o zaštiti priorode Bosne i Hercegovine glasi

Radi sprječavanja nanošenja šteta na prirodi zabranjeno je na područjima izvan naselja i izvan
svih vrsta cesta, poljskih puteva, uređenih staza i poligona za vožnju (test vožnje, cross vožnje, off-road vožnje, sportske, takmičarske i promotivne vožnje, te njima slični oblici korištenja), voziti, parkirati ili organizirati vožnje vozilima na motorni pogon osim u slučajevima obavljanja službene dužnosti, poljoprivrednih, šumarskih ili drugih dopuštenih djelatnosti, odnosno kada je to u skladu s ovim Zakonom i drugim propisima. Član 232. Zakon o zaštiti priorode Bosne i Hercegovine glasi Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1500 KM kaznit će se fizičko lice, a pravno lice 5000 KM do 15 000 KM, ako:
– organizira vožnje na motorni pogon izvan naselja, svih vrsta cesta, poljskih puteva i uređenih staza i poligona za vožnju (čl. 14.); Za prekršaj iz stava 1. ovoga člana kada ga počini pravno lice, kaznit će se i odgovorno lice u
pravnom licu novčanom kaznom od 500 KM do 3000 KM. Je li motociklima, kvadovima i džipovima mjesto na našim planinama?