Portal 072info

Zbog jednog računa osnovao firmu. Danas se njegov proizvod koristi u 82 države!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je Terence Kwok kao student putovao Evropom 2011. godine, na povrtaku kući ga je sačekao račun za telefon od 900 dolara.

Tada 20-godišnji student Univerziteta u Čikagu ovaj „incident“ okrenuo je u svoju korist, jer mu je to dalo ideju za osnivanje kompanije koja je danas globalni gigant,  ima 400 uposlenika a njeni prizvodi se koriste u 82 države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Tada sam shvatio da, čak i sa smartponeom, veoma je skupo da budete konektovani u inostranstvu – rekao je Kwok.

Kako bi riješio ovaj problem putnika, Kwok je kreirao Handy, uređaj namijenjen gostima hotela koji dolaze iz inostranstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Handy omogućava gostima da koriste 3G internet i obavljaju razgovore. Također sadrži informacije o državi, turistička uputstva i savjete, a ujedno se može koristiti kao daljinski uređaj u sobi – naprimjer za gašenje svjetla itd. Osim toga, uređaj se može iznijeti i izvan hotela i koristiti kao obični telefon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je ova naprava prisutna u više od 2.000 hotela u 82 države, a privukla je investitore poput japanskog diva SoftBank.

Godine 2012. Kwok je napustio fakultet kako bi osnovao firmu, a odlučio je da to učiniu svom rodnom gradu – Hong Kongu. Firmu je nazvao Tink Labs.

Proizvod koji gosti žele

Sa njim je u poslovnu avanturu krenuo još jedan prijatelj koji je bio iznenađen cijenama rominga. Ubrzo su iznajmili mali poslovni prostor i uposlili još dva radnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na početku su uređaji bili dostupni na aerodromima, ali kasnije mijenjaju strategiju i odlučuju se da njihova namjena bude isključivo za goste hotela.

Handy pokreće verzija Googleovog android operativnog sistema, koji je Tink Labs prilagodio za svoje korisnike.

Trebalo im je devet mjeseci da osiguraju prvi hotel u Hong Kongu koji će koristiti ovaj uređaj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Terence Kwok

Hoteli su veoma tradicionalni, ali mi smo napravili proizvod koji gosti zaista žele. Ideja je da ponudite sve što je potrebno: konekciju, savjete, kupone, karte za atrakcije itd.– rekao je Kwok.

Nakon što su 2014. potpisali prvi ugovor s jednim hotelom sa 5 zvjezdica, to im je otvorilo put za skupljanje sredstava od investitora. Nova prekretnica dolazi dvije godine nakon toga, kada giganti tehnološke industrije, poput tajvanskog  Foxconna, ulažu 125 miliona dolara u ovu firmu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Investiciji se pridružila i firma Sinovation Ventures, koju je osnovao bivši predsjednik Googlea u Kini. Ovog ljeta SoftBank je investirao u ovu kompaniju, odnosno njeno širenje na japanskom tržištu.

Nove mogućnosti

Tink Labs stalno unapređuje svoj proizvod, pa namjeravaju dodati nove opcije, poput zaključavanja sobe, odjave iz hotela itd.

Trenutno zapošljavaju 400 ljudi u 52 države. Ovaj biznis je osnivaču Kwoku, osim novca, omogućio da živi svoj san, a to je da neprestano putuje.

Radim nešto u čemu apsolutno uživam. Moj posao me odveo u toliko mnogo različitih gradova i zemalja – rekao je on.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiznisInfo

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME