Zbog kršenja epidemioloških mjera: Inspektori u FBiH izrekli više od 1.300 kazni, njihova vrijednost je višemilionska

Screenshot 3 1476

U periodu od početka pandemije koronavirusa izvršeno je više od 25.000 kontrola poštivanja epidemioloških mjera

Inspektori u FBiH su, od početka pandemije, pa do kraja godine, izrekli blizu 2,2 miliona maraka kazni zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, račeno je za Oslobođenje iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH. U istom periodu izvršeno je više od 25.000 kontrola poštivanja epidemioloških mjera.

– Od početka vršenja pojačanih nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera, federalni inspektori su izvršili ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom su utvrdili 153 prekršaja s finansijskim teretom od 260.190,00 KM .

Novogodišnje kontrole

U periodu od marta do kraja decembra, prema podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora, na području Federacije BiH po pitanju nadzora nad primjenom obavezujućih epidemioloških mjera nadležnih kriznih štabova izvršeno je 24.299 inspekcijskih nadzora, doneseno 3.128 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrečena 1.178 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 1.929.565,00 KM. Osim toga, izrečena je 21 mjera o zabrani rada, rečeno nam je iz FUZIP-a.

Prema njihovim navodima, samo u mjesecu decembru, inspektori Federalnog zdravstvenog inspektorata i Inspektorata za hranu su izvršili 144 inspekcijska nadzora, a tom prilikom je izdato devet prekršajnih naloga, u ukupnom iznosu od 13.000 maraka.

Također, napominju kako su inspektori radili i u toku novogodišnje noći, te da su tu noć epidemiološke mjere bile uglavnom ispoštovane.

Oslobođenje

Prethodni članakDvoznamenkasti pad VW-ove prodaje automobila u kriznoj 2020.
Sljedeći članakDr. Alimajstorović: Kako je pandemija usporila istraživanja koja nisu vezana za Covid