Portal 072info

Zbog kršenja kolektivnih ugovora ZDK dužan 325 miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prezentirala je rezultate svog rada u prvih 100 dana, tokom kojih su održali 14 sjednica na kojima se našlo više od 300 tačaka dnevnog reda koje su jednoglasno usvojene.

Premijer ZDK Mirza Ganić rekao je okupljenim predstavnicima medija da Vlada, iako je sastavljena od ministara iz četiri stranke koje čine koaliciju, funkcionira bez problema i donosi odluke koje su bitne za građane Zeničko-dobojskog kantona.

– Pokušavamo da gradimo prijateljski odnos, a poslovni postulat između svih nas je iskrena namjera, profesionalnost i želja da radimo u interesu građana – rekao je Ganić i dodao da je proteklo pet mjeseci od izbora do imenovanja nove vlade.

– S obzirom na to da je prethodna vlada bila u tehničkom mandatu i da je bilo različitih turbulencija, to je period koji je uistinu usporio rad prethodne vlade i saziva Skupštine, imenovanje nove vlade i stvaranje povjerenja, mislim da smo opravdali ono što smo u startu pretpostavili. Teško je za 100 dana uraditi neke velike projekte, ali je jako bitno da smo neke od njih koji u ranijim periodima nisu imali realizaciju, mi doveli u fazu realizacije – rekao je Ganić.

Premijer je istakao da je najveći izazov s kojim se Vlada odmah suočila bile akumulirane obaveze ZDK po osnovu izvršnih presuda o tužbama zaposlenih u javnom sektoru radi nepoštivanja kolektivnog ugovora.

– Ove presude ozbiljno prijete stabilnosti budžeta i izvršenju obaveza prema socijalnim kategorijama. Ukupno obaveze ZDK iznose 325 miliona KM, od čega je 155 miliona glavnica, a ostalo iznose kamate, to je dug koji je nastao od 2004. godine, kada su podnesene prve tužbe zbog kršenja kolektivnog ugovora – rekao je Ganić i dodao da su ranije vlade izdvajale određene iznose za izmirenje obaveza, ali to nije bilo dovoljno i dug je rastao. 

Trenutno radimo na izradi akcionog plana kojim ćemo smanjiti rokove otplate i utvrditi način izmirenja obaveza jer ove tužbe zaista predstavljaju omču oko vrata ZDK. Godine 2015. je izvršena izmjena Zakona o radu i spriječena je mogućnost nastanka daljnjih tužbi, osnovni zadatak vlada je da poštuju kolektivni ugovor, što trenutno i radimo – rekao je Ganić.

Nakon izlaganja premijera, novinarima su se obratili i svi ministri koji su pozitivno ocijenili rad u proteklom periodu te najavili brojne nove projekte.

– Najbitnija stvar je da smo vlada kontinuiteta, povezali smo projekte prethodne vlade, nastavili ih i kroz programe utroška i neke naše aktivnosti težimo da i mi budemo prepoznatljivi po nekim stvarima. Cilj je da unaprijedimo rad. ZDK posluje u okruženju koje ima drugačiju kupovnu moć u odnosu na druge kantone i moramo prvo napraviti domaćinski odnos, a onda praviti određene iskorake – rekao je premijer Ganić.

AVAZ

Podijelite članak
  • 22
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box