ZBOG KRŠENJA MJERA: Kasumović uputio dopis dr. Jupiću, ministru zdravstva ZDK

0DDFC925 FFD9 4BF9 967C F6083E6C8BAF

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svojstvu komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenica uputio je danas dopis Kriznom štabu za praćenje novog korona virusa koji djeluje pri Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u kojem se navodi da je putem Sektora za poslove mjesnih zajednica Grada Zenica obaviješten kako je u Mjesnoj zajednici Orahovica od strane mještana te mjesne zajednice uočeno kršenje mjera donesenih radi sprječavanja širenja zaraze korona virusom te se od resornog ministra traži poduzimanje aktivnosti kako se kršenje donesenih mjera ne bi više ponavljalo.

-U funkciji komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenica, a nakon hitno održane telefonske sjednice Štaba, obraćam Vam se na zahtjev grupe stanovnika Mjesne zajednice Orahovica. Prema informacijama dobijenim od sugrađana, u srijedu, 23.09.2020. godine u njihovom naselju održan je skup kojem je prisustvovao veći broj lica. Po prijavi zabrinutih mještana Orahovice, uposlenici Sektora za poslove Mjesnih zajednica došli su do informacija da je u pomenuto vrijeme održan predizborni politički skup SDA Zenica na kojem je bilo tridesetak članova te stranke, kao i još toliko mještana Orahovice kojima su predstavljeni kandidati za Gradsko vijeće i kandidat za gradonačelnika Zenice. 

U vrijeme dok Gradska uprava izdvaja sredstva i maksimalno koristi ljudske i tehničke resurse da spriječi širenje virusa među stanovnicima Zenice, upravo jučer smo vršili i dezinfekciju prostora oko Kantonalne bolnice Zenica, jedan od članova Kriznog štaba kojim vi rukovodite, dr. Selvedina Sarajlić-Spahić učestvuje u organizaciji masovnih okupljanja i bez zaštitne maske. Nažalost, među neodgovornim organizatorima okupljanja u zatvorenom, bio je i zamjenik ministra pravde BiH, Nezir Pivić, u čijoj porodici je nedavno zabilježen slučaj koronavirusa. 

Poštovani, ministre, dr. Jupić, kao osobu koja se nalazi na čelu Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa na području Zeničko – dobojskog kantona i čiji rad i napore na suzbijanju virusa COVID-19 izuzetno cijenim, molim Vas da poduzmete odgovarajuće mjere kako bi neodgovorni organizatori i učesnici ovog političkog skupa bili adekvatno sankcionisani, te da se ovakve pojave ne dešavaju u vrijeme pojačanih mjera zaštite građana od koronavirusa – napisao je Kasumović.

dopiskasumovicajupicu
Kasumović uputio dopis ministru Jupiću